Скільки волиняни заробляють на чорницях?

06.07.2018 / Новини

За кілограм чорниці у приймальних пунктах платять 40 гривень, а якщо ягоди великі, то можна й 50 вторгувати.

Волинські ягідники за один сезон заробляють чималі суми, – пише Лісівник.

Галина Мельник із села Рудка-Червинська Камінь-Каширського району розповідає, що разом з чоловіком збирають ягоди на продаж.

“За раз разом із чоловіком можемо назбирати 30 кілограмів чорниці. Їздимо до лісу мотоциклом. Є багажник і для двох відер прилаштували спеціальну підставку. Люди збирають чорницю з 7:30 до 17:00. Їдуть до нас і з навколишніх районів, бо в лісі багато ягідників. Не лише легковими машинами. А й на тракторах, вантажівках. Поставлять у кузові лави, як колись їздили на поле. Сідають майже 40 людей. Але найбільше добираються кіньми. На віз поміщаються до 10 осіб”, – ділиться волинянка.

Вона зауважує, що беруть із собою родичів, дітей, сусідів, друзів. Новачки рвуть чорницю руками, а хто вже не перший рік, збирають спеціальними гребінками. Дехто заходить у глибину лісу на кілометрів 10, щоб знайти більше ягід. У лісі повітря чисте, пташки співають. Тільки немає часу цим любуватися.

“Кожен поспішає, щоб був грошовий результат. Дитина за день може назбирати ягід на 400 гривень. Дорослі вдвічі більше. А хто швидкий у руках, то і в тричі. Ми з чоловіком збираємо до часу дня. На більше не вистачає сил. Та й худобу дома треба годувати”, – каже Галина Мельник.

“Чорницю здаємо оптовикам. Під’їжджають під самий двір. Або родичам чи знайомим, які везуть у приймальні пункти району. За кілограм платять 40 гривень. Якщо ягоди крупні, то можна й 50 вторгувати”, – продовжує жінка. Моя дочка з дітьми навіть по 55 гривень здавала. Є сім’ї, які за день заробляють по 3 тисячі. Дехто за сезон має по 20 тисяч гривень. Потім витрачають на нову техніку: холодильники, морозильні камери, пральні машини”, – розповідає Галина.

Читайте також:

1 Коментар Скільки волиняни заробляють на чорницях?

  1. Не заздріть отакій роботі та таким заробіткам. Хто не пробував той не зрозуміє. Дуже часто ці гроші – єдині що заробляються за сезон.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*