Скільки українців їде працювати за кордон і чому повертаються назад

08.10.2017 / Новини

Більшість українців не хоче переїжджати жити в іншу країну – 61% готовий залишитися вдома, а залишити батьківщину не проти 35% опитаних.

Про це свідчать дані досліджень соціологічної групи “Рейтинг”, яка опитала 1200 респондентів у всіх куточках країни протягом вересня”, – пише Сегодня.

У порівнянні з минулим роком кількість тих, хто хотів би змінити місце проживання на іншу країну, незначно зросла (з 30% до 35%). Бажаючих поїхати найбільше серед жителів Заходу (41%) і молоді у віці 18-35 років ( 54%)”, – зазначають соціологи.

Ті, хто хотів би жити за кордоном, серед причин найчастіше називають кращі умови життя, краще майбутнє для дітей, наявність роботи і бажання отримати освіту.

Працювати

Що стосується працевлаштування, то 44% опитаних хотіли б просто знайти роботу за межами України. Правда, стільки ж вважають, що у них немає шансів це зробити. Серед опитаних – лише 14% реально працювали за кордоном.

У той же час 33% вже цікавилися працевлаштуванням за межами батьківщини: про вакансії дізнаються найчастіше від рідних, з інтернету або через далекі знайомства. Бажаючі працювати за кордоном найчастіше посилаються на велику з/п, кращі умови праці та заробіток на конкретні цілі (навчання, житло тощо).
Найбажаніші для “заробітчан” країни — Німеччина, Польща, США, Канада та Чехія.

“Молодь більше інших хоче отримати роботу в силу бажання реалізації в якості спеціаліста і отримання досвіду в міжнародних компаніях, старші – через кращий соцзахист за кордоном”, – пояснюють соціологи.

При стабільній роботі за кордоном повернутися на батьківщину готові 65% опитаних українців.

Навчатися

Українці уважно приглядаються і до перспективи навчання за кордоном: 55% опитаних мають знайомих, які відправляли своїх дітей вчитися за кордон. При цьому 70% респондентів хочуть, щоб їхні діти теж отримували знання за кордоном. Перевагу віддають Німеччини, Великобританії, США, Польщі та Канаді.

“Чим молодші респонденти, чим вищий їх рівень освіти і чим більше вони забезпечені, тим більше серед них тих, хто хотів би, щоб їхні діти або онуки навчалися за кордоном”, – відзначають соціологи.

Повернутися

Що стосується безвізу, то більше половини наших співвітчизників (52%) впевнені, що він позитивно вплине на нашу країну. Правда, при цьому 80% опитаних вважають, що безвіз призведе до відтоку робочої сили з країни.

“Українці часто вважають, що за кордоном більше робочих місць і вище зарплати. Але при цьому, як показує соцопитування, більшість готові повернутися після заробітків на батьківщину. Цьому є дві причини: по-перше, це культурний зв’язок і коріння, по-друге – заробляючи великі гроші там, вдома їх витрачати вигідніше на більш дешеві продукти”, – говорить психолог Лілія Вороніна.

Експерти пояснюють, чому жителі західних областей і молодь більше за інших схильні до міграції за межі України:

“На заході країни у людей через близькість з кордоном більше досвіду подорожей, вони більш мобільні, – каже Вороніна. – Що стосується молоді, то вона більш сучасна, гнучка і рідше має емоційний зв’язок з країною. У плані навчання закордон для них більш цікава, тому що там навчання направлено більше на отримання практичних і прикладних знань”.

Читайте також:

1 Коментар Скільки українців їде працювати за кордон і чому повертаються назад

  1. ДЛЯ Л.ВОРОНІНА. -НЕ ТАКІ ВЖЕ Й ДЕШЕВІ ПРОДУКТИ В УКРАЇНІ-ВЖЕ ЦІНИ ПОЗАЄВРОПЕЙСЬКІ.А МОЛОДЬ ВСЯ БИ ВИЇХАЛА В ЄВРОПУ І США-БУЛА Б МОЖЛИВІСТЬ.ЯКБИ ЗАЦІКАВЛЕНІ ЄВР.КРАЇНИ ПО ПОТРЕБІ ПРАЦ.ВЛАШТУВ. ТО ПІВ УКР.ВИЇХАЛО Б.НЕМА НІЯКИХ ПЕРСПЕКТИВ ДЛЯ НАШОЇ МОЛОДІ-В НАШІЙ НЕЗАЛЕЖНІЙ. А В ЄВРОПІ-КРИЗА.КУДА МИ ДОКОТИМОСЬ..

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*