Скільки коштує життя любомльчан, що можуть потрапити в каналізаційний люк

12.10.2016 / Новини

У Любомлі на тротуарі шосе, поблизу професійного ліцею, перехожі могли отримати травми в результаті потрапляння у привідкритий люк. Поблизу гідропарк, яким гуляють батьки з дітьми та зрізають шлях поспішаючі.

Неподалік від Любольського професійного ліцею посеред тротуару нещодавно був привідкритий каналізаційний люк. Кріплення непошкоджені. Тому мало ймовірно, що він випадково вибився від вібрації проїжджого габаритного автотранспорту. Металева кришка під натиском ноги легко нахилялася вниз під кутом 30 градусів – достатньо, аби зламати ногу. Хоча ворушити ним по осі не складало труднощів, однак зрушити з місця не вдалося, надто важкий.

Зловмисники можуть заробити на знятому люкові до 200 грн. Але потрапити в пастку можна не лише з вини злодія. Є багато аварійних люків, кришки яких легко вибиваються, коли проїжджає автомобіль. Люди, коли виявляють їх, не знають, у яку службу звертатися по допомогу.

Заради цікавості запитали в перехожих, а куди зателефонувати й повідомити про те, що люк привідкритий? Ніхто не знав. Більшість би набирали міську раду або пожежників. Насправді рятувальники  служби “101” цим не займаються. Кожен люк має приналежність певній установі чи підконтрольний певній службі.

На люках зазвичай є позначки «В»(водопровідний), «ГР»(газопровідний) або «ТЗ» (телефонний зв’язок). Без підписів встановлюють санітарно-побутові люки.

У нашому випадку позначка “ГК” – міська каналізація (їх ставили ще  в радянські часи, то розшифровка дослівна “городская канализация”). Тож справді, як зробила б більшість любомльчан, набираємо до мера міста дізнатися, чи справді їм підконтрольні ці люки.

Роман Ющук підтверджує, що ми звернулися за адресою: саме цей люк має прямий стосунок до міськради. Мер одразу запитує, де саме ми виявили “непорядки”, щоб оперативно зреагувати на проблему.

“Якщо хтось бачить аварійні чи відкриті люки з відповідними позначками, то звертайтесь одразу в міську раду. А ми вже відправимо на місце працівників відповідної служби”, – зауважив Ющук.

Оскільки на вулиці чимало перехожих, попросили хлопців прикрити люк. Молодики не без зусиль виконали завдання успішно. Допомоги мерії не знадобилось.

Невже металевий диск залишився тут, лише тому, що злодій не зміг його швидко підняти?

Знаходимо візитку з номером телефону людей, що приймають металобрухт. Запитуємо, скільки дадуть за кришку від люка. Нам категорично відмовляють прийняти «здобич». Але інформують, що кілограм металу коштує 2 – 2,10 грн.

На автостоянках, тротуарах, у парках повинні встановлювати люки масою 95 кг. Отже, здоров’я людини, яка ходить цим тротуаром, може коштувати зловмисникові 190-200 грн.

img_9251img_9255img_9261

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*