Вчені з Австралії провели дослідження і виявили, що яйця допоможуть уникнути вікової втрати зору, викликаної дегенеративними змінами сітківки ока.
У дослідженні, яке тривало 15 років, взяли участь дві тисячі пацієнтів у віці від 49 років, пише Clinical Nutrition.
Усі учасники розповіли, як часто вони вживають яйця.
Виявилося, що у людей, які споживали 2-4 яйця в тиждень, знижувався ризик втрати зору в результаті вікової макулярної дистрофії сітківки ока на 62%.
При цьому 5-6 яєць на тиждень ще більше знижували ризик вікової сліпоти в порівнянні з тими, хто не їв яйця або вживав їх менше, ніж два яйця на тиждень.
А от у людей, які їли кілька яєць на день, не знижувався і не підвищувався ризик розвитку сліпоти.
Дослідники вважають, що на збереження зору в даному випадку впливають каротиноїди, які у великій кількості міститься в яєчному жовтку. Відомо, хто каротин живить сітківку ока. Крім цих речовин в жовтку також багато лютеїну і зеаксантину, антиоксидантів, які здатні зберігати гостроту зору.
Вчені також не можуть пояснити, чому надлишок вживання яєць ніяк не впливає на гостроту зору.
Залишити коментар