Сімейний лікар з Любомля розповів про реформування медицини

Реформування системи охорони здоров’я в Україні наразі активно обговорюється в суспільстві. Медична реформа стосується кожного. Її мета – забезпечити всім громадянам України рівний доступ до якісних медичних послуг та перебудувати систему охорони здоров’я так, щоб у її центрі був пацієнт.

Існує багато різних думок, інколи серед населення виникають певні домисли, які не завжди відповідають дійсності. Тож пояснить ситуацію, та відповість на питання які найбільше турбують любомльчан – сімейний лікар Олександр Бондаренко Любомльської амбулаторії Центру ПМСД Любомльського району, – йдеться на сайті РДА.

Реформа розпочалася з первинної медичної допомоги, тобто сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів. Проведена велика підготовча робота. Розпочато процес перетворення центру первинної медико-санітарної допомоги в комунальне некомерційне підприємство. Після завершення цього процесу буде можливість укласти договір з Національною службою здоров’я України (далі – НСЗУ). Це має принести позитивні зміни як для лікаря – справедливу винагороду за роботу, так і для пацієнтів.

Які послуги, в тому числі медичні дослідження поводитимуть в медичних закладах району? Що буде безплатними?

У гарантований пакет первинної медичної допомоги увійде така допомога сімейного лікаря, він:

– спостерігає за станом здоров’я пацієнтів за допомогою різних досліджень, діагностує та лікує найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, патологічні, фізіологічні (під час вагітності) стани;

– веде спостереження за пацієнтами із хронічними захворюваннями;

– надає невідкладну допомогу;

– направляє пацієнта для надання йому вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) меддопомоги;

– проводить профілактику: вакцинацію, огляди та дослідження пацієнтів з груп ризику;

– надає консультації.

Також пацієнти мають право на гематологічні дослідження (загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою), біохімічні й імунохімічні дослідження сироватки крові (глюкоза крові, загальний холестерин, аналізи сечі загальний аналіз сечі), інструментальні методи дослідження (електрокардіограма (ЕКГ) у стані спокою, мікроскопія харкотиння), швидкі тести (швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс).

Ліміту на ці послуги не буде – тож можна буде звертатися до лікаря за потреби.

Чи мають дитина і батьки обслуговуватися в одному закладі чи в одного сімейного лікаря?

І дорослі, і діти можуть обрати ті заклади і тих лікарів, у яких вони хочуть обслуговуватися. Якщо вам подобається певний педіатр і ви хочете, щоби саме він став лікарем вашої дитини – ви можете підписати декларацію з ним, а для себе знайти сімейного лікаря чи терапевта в будь-якому іншому закладі. Або, якщо вам зручніше, щоби і ви, і діти ходили до одного фахівця в одному закладі – підпишіть декларацію для всіх у одного сімейного лікаря. Чи записуватися всім до одного лікаря в одному закладі, чи до різних у різних закладах – вибір лише за вами.

Чи можна буде без декларації потрапити до свого дільничного терапевта?

Так, навіть без підписання декларації ви можете безоплатно відвідувати лікаря, до якого ходили раніше. Проте, до кінція 2018 року необхідно мешканцям краю укласти договір з лікарем, адже фінансування установи буде залежати від укладених декларацій і подальше функціонування установи. Якщо вас влаштовує лікар, до якого ви ходили раніше, підпишіть декларацію з ним під час наступного візиту. Вибір у будь-якому разі за вами.

Які послуги надаватиме сімейний лікар?

Для людей майже нічого не зміниться, вони отримуватимуть таку ж медичну допомогу, як і до реформи. Головний обов’язок сімейного лікаря, педіатра, терапевта – вчасно попередити або виявити захворювання на ранній стадії. А також надати невідкладну допомогу при гострих станах і раптових погіршеннях стану здоров’я: високій температурі тіла, гострому і раптовому болю, порушенні серцевого ритму, кровотечі та інших станах: захворюваннях, отруєннях і травмах, що потребують невідкладної допомоги. А також профілактика захворювань груп ризику, вакцинація, видача медичних довідок та лікарняних листків, виписування рецептів за Урядовою програмою відшкодування вартості ліків «Доступні ліки», та рецепти на ліки для хворих пільгових категорій.

Тепер, коли пацієнт має змогу обрати собі сімейного лікаря, будь-які територіальні чи приписні обмеження зникають?

Реєстрація не має значення. Має значення підписана декларація. Якщо це є невідкладний стан і пацієнт звертається до лікаря первинної медичної допомоги для надання, власне, допомоги при невідкладному стані, лікар зобов’язаний надати допомогу, незважаючи на те, чи підписана декларація, чи не підписана декларація. Якщо це є планове лікування, то, звичайно, повинна бути підписана декларація. І тоді призначається планове лікування і обстеження.

У будь-якому випадку лікар повинен роз’яснити пацієнту, що повинна бути укладена декларація, – наголошує Олександр Олексійович – У функції сімейного лікаря буде входити скерування на вторинний, третинний рівень, до вузьких спеціалістів амбулаторної ланки чи на стаціонарне лікування. Це все, власне, буде іти через сімейного лікаря. Сімейний лікар – це є лікар першого контакту.

Якщо пацієнт сам собі вирішив, як це в майбутньому передбачає реформа, що йому потрібен вузький спеціаліст чи йому потрібне стаціонарне лікування, бо він сам так хоче і сам так вирішив, то він повинен оплачувати послугу. А так він повинен звернутися до сімейного лікаря і сімейний лікар буде визначати, чи йому потрібна ця вторинна допомога, чи не потрібна.

Ми повинні розуміти, що в країнах Європи 80% медичної допомоги надається сімейним лікарем – лікарем первинної медичної допомоги. А не так, як у нас, навпаки. Де пацієнт сам вирішує, до якого спеціаліста йому звертатися”.

Щодо того, за скільки часу в Україні реформа запрацює на повну, Олександр Бондаренко прогнозувати не береться. Бо в кожній державі це відбувається по-різному. У деяких країнах реформа триває 5 років, деякі країни мають досвід, що реформа тривала впродовж 10 років. Однак важливо звернути увагу на те, що велике значення має роз’яснювальна кампанія.

“Потрібно пояснювати пацієнту, вчити пацієнта. І звичайно, чим більше ми будемо доносити інформацію до людей, до пацієнта, тим успішніше запрацює ця реформа, тим і будемо мати ефект від цієї реформи”, – підсумовує лікар.

Читайте також:

1 Коментар Сімейний лікар з Любомля розповів про реформування медицини

  1. Так на словах це дуже гарно. Але, не в одній європейській країні такого не має,швидка привозить неповнолітню дитину в реанімацію а аптека не дає ліки, бо мама ще не довезла грошей. Це як????

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*