Сім несподіваних речей, які поліпшують пам’ять

10.04.2018 / Новини, Статті

Пам’ять – важливий інструмент нашого мозку, який необхідний і в роботі, і в особистому житті.

У сучасному світі пам’ять може погіршуватися не тільки в літньому віці, але і в молодості – внаслідок тривалої роботи з великими обсягами інформації, стресів та інших факторів.

Експерти порталу про здоровий спосіб життя Care 2 назвали сім несподіваних, але ефективних способів поліпшити пам’ять.

1. Тримайте поставу рівно. Рівна постава і злегка висунуте вперед підборіддя дозволяють на 40% збільшити приплив крові і кисню в мозок. Завдяки налагодженому кровопостачанню мозку ви будете краще все запам’ятовувати.

2. Використовуйте різний шрифт. Дослідники виявили, що виділення важливої інформації різними шрифтами допомагає краще її запам’ятовувати. Такий спосіб поліпшити пам’ять корисний для школярів, студентів і всіх, кому необхідно закарбувати у своїй пам’яті великий обсяг даних.

3. Дивіться кумедні відео. Американський вчений доктор Гуріндер Бейнс дійшов висновку, що чим менше ми відчуваємо стрес, тим краща наша короткочасна пам’ять. Дослідник вивчав короткострокову пам’ять літніх людей, проводячи різноманітні тести на запам’ятовування. Він розділив учасників експерименту на дві групи: перша група дивилася гумористичний ролик тривалістю 20 хвилин, в той час як інша група просто сиділа в кімнаті очікування.

Як виявилося, у групи, яка розслабилася і дивилася веселе відео, значно зменшився рівень гормону стресу кортизолу, в порівнянні з тими, хто відео не дивився. Відповідно – і тести на запам’ятовування учасники першої групи пройшли успішніше.

4. Регулярно прогулюйтеся. З віком структурна цілісність гіпокампу погіршується, і ця ділянка мозку, що відповідає за нашу пам’ять, поступово стискається. Але регулярні піші прогулянки не тільки зупиняють процес зменшення гіпокампу, а й викликають його збільшення, що перешкоджає погіршенню пам’яті.

5. Піднімайте тяжкості. Приділяйте увагу силовим навантаженням. В одному з досліджень двом групам людей давали розглядати серію фотографій. При цьому учасники першої групи запам’ятовували картинки під час силових тренувань, а учасники другої – в спокійному стані. Через два дні виявилося, що люди з першої групи запам’ятали більше картинок, ніж учасники другої групи.

6. Жуйте жувальну гумку. Немає більш простого способу покращити пам’ять, ніж цей. Просто жуйте жувальну гумку, і цей процес активізує роботу головного мозку, підвищуючи увагу, концентрацію, швидкість реакції і обробки інформації.

7. Використовуйте папір і ручку. Ведете нотатки під час робочих зустрічей? Використовуйте для цього блокнот, а не ноутбук. Дослідження показують, що саме записування ручкою на папері, а не комп’ютерне введення, дозволяють краще запам’ятати бажану інформацію.

Джерело: Новое время

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*