Школярів Шацької ОТГ навчали правил безпеки та порятунку постраждалих від нещасних випадків (ФОТО)

04.10.2019 / Новини

У рамках міжнародного проекту технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області» 2 жовтня у Шацькій ОТГ провели освітню кампанію «Безпечний пішохід».

Заходи в рамках кампанії, яка має на меті охопити близько 4500 дітей, уже відбулися в ПавлівськійЛюбешівськійПоромівськійУстилузькійРівненській та Литовезькій ОТГ, пише ІА Волинські новини.

Нагадаємо, з української сторони проект реалізовують Комунальна установа Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», з польської – «Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіону «Буг».

Школярі працювали у чотирьох локаціях. Медики розповідали їм, як надавати першу медичну допомогу, вчили робити непрямий масаж серця, поліцейські – про правила дорожнього руху і навіть дозволяли потримати у руках зброю, а рятувальники навчали, куди слід телефонувати, якщо виникла пожежа. Ще на одній локації школярі виготовляли флікери. Також дітям роздали аксесуари, що відбивають світло.

Директор ОЗ НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-гімназія» смт Шацьк Валерій Михальчук каже, що захід такого масштабу в їхній школі проводять уперше.

«Діти мають знати, що їхня безпека залежить від власної поведінки, – переконаний він. – Кілька разів на рік нашим учням проводять навчання медики, рятувальники та пожежники. Навчаємо школярів і пожежогасіння, і евакуації зі школи, і надання першої медичної допомоги. Дуже вдячні людям, які реалізовують цей проект.

Захід дуже потрібний і важливий для учнів початкової школи, яких у нас аж 268. Діти змалечку мають знати, як переходити дорогу, куди телефонувати, коли трапляється ДТП. Тим паче, що поблизу нашої школи – міжнародна траса. Тут посилений рух. На жаль, не завжди школярі переходять дорогу на пішохідному переході. Переконаний, що завдяки таким заняттям учні замисляться і не порушуватимуть ПДР».


Виконувач обов’язків голови Шацької ОТГ Людмила Цевух каже, що в їхньому населеному пункті рух доволі інтенсивний. Тому питання безпеки для жителів громади дуже важливе.
«На жаль, у селищі немає світлофорів, – каже в.о. голови громади. – А через Шацьк проходить міжнародна траса. Багато діток доїжджають до школи на велосипедах. Адже громадського транспорту в нас немає. Тому освітня кампанія «Безпечний пішохід» для нас дуже потрібна. Школярі мають вміти правильно орієнтуватися на дорозі.
Вони змалечку мають отримувати знання, щоб надати першу долікарську допомогу. Це мають знати не лише діти, а й дорослі. Усі знаємо про номери «101», «102», «103», але коли щось трапляється, то не всі можуть упоратися й правильно зреагувати. Діти дуже задоволені, бо набули практичних навичок».

На думку медиків, такі заходи – чудова нагода навчити школярів не панікувати в екстремальних ситуаціях та правильно поводитися.

«Навчаємо діток надавати домедичну допомогу. Розповідаємо, в яке безпечне положення слід покласти потерпілого, як зробити непрямий масаж серця. Не лише діти, а й дорослі мають знати, як урятувати життя людини, надати потерпілому допомогу до приїзду медиків, – каже фельдшер Андрій Цекот. – Практика показує, що не всі вміють це робити. Часто лякаються».

Класний керівник Олена Моніч каже: учитель має не лише навчати, а й дбати про безпеку та здоров’я учнів. А така освітня кампанія – чудова нагода навчити дітей відповідальності та безпеки на дорогах.

Яна Причепа, яка навчається у четвертому класі шацької школи-гімназії, каже: завдяки цій освітній кампанії отримала дуже багато корисної інформації.

«Це все дуже цікаво. Адже не щодня ми можемо посидіти у пожежних і поліцейських машинах та в швидкій. Раніше ми тільки бачили, як швидкі поспішають на допомогу людям. А нині ще й самі навчилися надавати медичну допомогу, – ділиться враженнями школярка. – Якщо ж у мене виникне така ситуація, сподіваюся, що не розгублюся й допоможу людині.

Бо вже вмію міряти пульс та приводити до тями людей. Також знаю, що коли не дотримуватися ПДР, то може трапитися нещастя. А якщо гратися сірниками, то може щось згоріти. Це все дуже серйозно. Діти мають це знати».

Учениця четвертого класу Кіра Крамар розповідає, що найцікавіше їй було спілкуватися з поліцейськими. А ще тепер дівчинка знатиме, як надавати першу медичну допомогу та як викликати швидку.

Учню шостого класу Артуру Мерчуку сподобалося, що поліцейські вчили їх переходити дорогу.

«Треба подивитися спершу направо, а потім наліво. І тільки тоді, коли переконаєшся, що немає машин, можна переходити дорогу. А ще, навіть якщо я на пішохідному переході, то стараюся дорогу переходити обережно. Адже ніколи не знаю, що в голові у того водія. Береженого Бог береже», – мудро міркує шестикласник.

Директор секретаріату «Асоціації органів місцевого самоврядування Єврорегіону «Буг» Галина Грабарчук, яка цього дня також завітала до Шацька, каже, що такі ж освітні заходи для школярів у рамках проекту організовуватимуть і в Люблінському воєводстві.

«На жаль, ДТП трапляються дуже часто. Для сімей потерпілих це велике горе. Тому у ЄС є програми, спрямовані на те, щоб навчати діток, як поводитися на дорозі. Сподіваємося, що завдяки таким освітнім кампаніям зменшиться кількість нещасних випадків, – зазначає Галина Грабарчук. – Ми мешкаємо на прикордонних територіях, і рух з обох боків кордону дуже інтенсивний.

Трапляються надзвичайні випадки за участі і українців, і поляків. І першими на допомогу на таких територіях вирушають саме добровільні пожежно-рятувальні підрозділи. Наш пріоритет – безпека».

У Шацькій ОТГ створили добровільну пожежну дружину. Уже зголосилося шість добровольців. Жителі громади Олександр Пиленко та Анатолій Пех розповідають, що пішли в добровольці, бо хочуть захистити від нещасть себе та своїх близьких.

«У нашому регіоні часто виникають пожежі. Найчастіше горять торфи. Не завжди пожежники можуть приїхати вчасно. Тому ми зголосилися бути добровольцями. Розуміємо, що це величезна відповідальність. Але якщо працюватимемо на місцях, то це буде і швидше, і ефективніше», – переконаний Олександр Пиленко.

Анатолій Пех каже, що завдяки цьому проекту отримали всі потрібні знання у сусідній Польщі, де добровільні пожежні загони працюють уже сто років.

«Сподіваємося, що налагодимо роботу і працюватимемо так, як працюють поляки. Люди звикли палити посуш. Вони навіть не усвідомлюють, до чого це може призвести. Тому проводимо роз’яснювальні роботи. Навчаємо наших дітей, як поводитися з вогнем. Бо вони – наше майбутнє», – підсумовує доброволець.

Лілія Бондар

Фото Олександра Дурманенка

>

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*