Що відомо про нового міністра фінансів України

03.09.2019 / Новини

На посаду міністра фінансів призначили Дмитра Кулебу Оксану Маркарову.

Дані про нового міністра зібрала Українська правда.

Біографія:

42 роки. Народилася у Рівному. Міністр фінансів.

У 1993-1998 роках навчалася в Національному університеті “Києво-Могилянська Академія”, магістр з екології. У 1999-2001 роки навчалася в Індіанському Університеті в Блумінгтоні (штат Індіана, США), де отримала ступінь магістра в галузі міжнародних публічних фінансів і торгівлі (MPA).

Після навчання Маркарова обіймала посади радника з економічної політики та менеджера із зовнішніх та корпоративних зв’язків в американському фонді прямих інвестицій Western NIS Enterprise Fund.

У 2000 році проходила практику в Світовому банку в США, працюючи в групі банків та фінансових ринків регіону Європи та Центральної Азії.

До переходу на державну службу 12 років очолювала Інвестиційну групу ІТТ в якості голови правління – президента ПрАТ ІК ІТТ-Інвест.

У 2012 році Маркарова разом із своїм чоловіком Данилом Волинцем купили у братів Клюєвих “Актив-Банк”. Навесні 2014 року Маркарова і Волинець перепродали його групі інвесторів, які, за даними учасників ринку, були близькі до бізнесмена Олександра Антонова.

У березні 2015 року прийшла працювати у Міністерство фінансів на посаду заступниці міністра-голови апарату Мінфіну, яким тоді керувала Наталка Яресько.

У міністерстві відповідала за реформування системи управління державними фінансами.

Після звільнення уряду Арсенія Яценюка залишилась працювати у Мінфіні.

2016 року Маркарову було призначено на посаду першого заступника міністра фінансів, яким тоді став Олександр Данилюк.

У серпні того ж року обійняла також посаду урядового уповноваженого з питань інвестицій.

Після конфлікту прем’єра Володимира Гройсмана з Данилюком, в результаті якого останній втратив посаду, стала в.о. міністра.

У листопаді 2018 року Верховна Рада призначила Маркарову міністром фінансів.

Мама чотирьох дітей.

Зв’язки:

Поява Маркарової у Мінфіні Яресько не була випадковою. З нею Маркарова була знайома давно.

Яресько була співзасновницею і головною виконавчою директоркою інвестиційного фонду Western NIS Enterprise Fund, який зараз перебуває в управлінні Horizon Capital, і в якому тоді працювала Маркарова.

Примітно також, що після скандалу Гройсмана з Данилюком, Маркарова зберегла хороші робочі стосунки з останнім.

Данилюк активно підтримував кампанію Володимира Зеленського і наразі обіймає посаду секретаря РНБО.

Чоловік Маркарової Данило Волинець – екс-голова наглядової ради “Ощадбанку” і власник 75% акцій “Акордбанк”.

Пряма мова:

“Перше, що необхідно для утримання макрофіскальної рівноваги – це “життя по кишені”, тобто збереження бюджетного дефіциту на рівні, який ми можемо собі дозволити. Друге – значно скоротити рівень боргу, і попереду у нас – кілька років значних виплат. При цьому ми маємо не лише аналогічні проблеми старіння населення, пенсійної напруги, низької продуктивності та недостатніх інвестицій – ми ще й мусимо вистояти у війні і завершити ключові реформи”.

“Я, як людина, що тривалий час була задіяна в бізнесі, ще з Наталією Яресько, пріоритетом вважаю зменшення податків на зарплату. Саме тому ми домоглися зниження єдиного соціального внеску вдвічі”.

“Перше – це сфокусуватися на продуктивності… Вмінь і навичок, й інфраструктури, і доріг, і портів, і решти у нас набагато менше. Інвестуючи в це як державні ресурси, так і приватні, можна відчутно збільшити продуктивність. Тому ми точно мусимо ремонтувати дороги, будувати, маємо прийняти закон про концесії і долучити капітал у порти, в аеропорти”.

“Ми повинні відкрити ринок землі. Друге питання – це створення і поліпшення державних інститутів. Вільне та незалежне судочинство – обов’язкова умова, щоб сюди прийшов інвестор. Третє – велика приватизація. Четверте – великий блок питань: доступ до капіталу, торгівля та інвестиції”.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*