Шацькі школярі подбали про майбутнє лісу

11.03.2017 / Новини

Нещодавно при Шацькій ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназії запрацювало новостворене учнівське лісництво. До нього увійшли учні 7-8 класів. Діє воно на базі ДП «Шацьке УДЛГ».

Керівництво шкільним лісництвом взяв на себе особисто директор школи-гімназії Валерій Михальчук – колишній професійний лісівник.

Заняття почали з теорії – повідомляє “Волинська газета”.

Першу методичну допомогу новоствореному лісництву надали завідувач відділу екології Волинського обласного еколого-натуралістичного центру Валентина Юхимчук та інженер лісових культур ДП «Шацьке УДЛГ» Ярослав Кропивник.

Усі члени учнівського лісництва також знайомі з лісовим коледжем імені Валентина Сулька, його знаменитими музеями та дендрологічним парком. Звісно, добре знають довколишні ліси, адже не раз збирали там гриби та ягоди. Та жоден із хлопчиків і дівчаток ще ні разу не садив лісу. І ось 9 березня юним лісівникам їх дорослі шефи дали можливість відчути себе справжніми творцями лісу.

– Тридцять один школярик, а саме стільки дітей брало в акції цього четверга, мабуть, уперше в житті побачили меч Колосова і спробували, мов рицарі які, опонувати цю благородну лісівничу «зброю», – мовить інженер лісових культур ДП «Шацьке УДЛГ» Ярослав Кропивник. – У 13 виділі 15 кварталу вони створили 0,8 га лісових культур. Працювали старанно і завзято. Ми задоволені їх роботою.

Директор школи-гімназії Валерій Михальчук пригадав роки навчання у лісівничому виші та роботу у лісгоспі, поділився цими спогадами з дітьми та колегами-лісівниками. Пліч-о-пліч з Валерієм Михайловичем та дітьми на лісопосадці трудилися також класні керівники Оксана Михайлівна Данилюк та Наталія Іванівна Никитюк.

 – Хоч діти виросли у лісоозерному краї і не раз були у лісі, садили сосонки і берізки вперше у своєму житті, – каже лісничий Шацького лісництва Віктор Миколайович Мелюх. – Їм усе було в новинку. Тож докладали максимум зусиль, аби їхні деревця прийнялися і жили довго-предовго.

– Такої старанності ми давно не бачили, – додає майстер лісу Володимир Григорович Маркович. – Всі хлопці і дівчата дуже відповідально віднеслися до цієї клопіткої роботи, подбали, аби їхні деревця були правильно посаджені та гарно прижились.

Діти дуже дивувалися, що з цих невеличких саджанців колись виростуть високі та могутні сосни і берізки.

Так і буде. Час пролетить швидко. Перший лісочок юним шачанам запам’ятається на все життя, та чи упізнають вони його, коли виростуть дорослими?

Можливо, і не впізнають, кажуть лісівники, а ліс своїх творців упізнає і стріне мов найкращих друзів, порадує прохолодою та затишком, обдарує грибами, ягодами, цілющим дивоквіттям.

Лісівники подякували учням та їх керівникам за гарно виконану роботу і вже готують для юних колег нове доросле завдання.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*