Шахту №9 ніхто поки не закриватиме: протестуючі гірники і гендиректор ДП «Волиньвугілля» дійшли згоди

21.10.2020 / Новини

20-го жовтня на території шахти №9 «Нововолинська» відбулися колективні збори, участь у яких взяли гірники, очільники місцевих профспілок та генеральний директор ДП «Волиньвугілля» Юрій Ключковський. В результаті сторонам вдалося дійти консенсусу.

Нагадаємо, 19-го жовтня, не почувши відповідей на свої численні питання, шахтарі висловили Ключковському недовіру й від імені трудового колективу написали вимогу про його звільнення, яку підписали голови шахтарських профспілок, а також оголосили про старт протестної акції, яку запланували почати із загальноколективних зборів, – пише БУГ.

Як розповів голова місцевого осередку НПГУ Сергій Макаров, за ніч гендиректор змінив свою позицію і визнав свої помилки. Тому, в результаті перемовин, з ним вдалося дійти компромісу. Головне, про що домовилися, – не ліквідовувати шахту, а шукати методи для її порятунку.

«Найголовніше – це те, що Ключковський нам пообіцяв, що поки закривати 9-ту шахту не буде. Принаймні не буде робити ніяких дій по її ліквідації. Для нас це дуже важливо. Тому ми нашу протестну акцію поки відклали, але, як тільки ми побачимо, що він робить щось не так і порушує свої обіцянки, то ми її відразу відновимо», – наголосив Макаров.

Також, за його словами, на зборах обговорили будівництво й запуск нової лави, яка дозволить шахті №9 працювати щонайменше 2 роки.

«Вчора після нашої акції була технічна рада, яка прийняла рішення продовжувати проходку на 9-ій шахті 417-ий конвеєрний штрек, щоб нарізати ще одну лаву. Доробити лаву №460 та відкрити ще одну 417-ту.

При нормальних умовах, якщо ніхто не бути пхати палки в колеса, то цього вистачить ще на 2 роки роботи шахти, щоб видобувати хороше, якісне вугілля і заробляти кошти», – повідомив Сергій Макаров.

Ще одне, що не влаштовувало шахтарів – те, що гендиректор не радиться з колективом, а всі рішення приймає по-тихому сам.

У коментарі БУГу Юрій Ключковський запевнив, що відтепер залучатиме до вирішення важливих робочих питань представників місцевих профспілок.

«Я почув людей, їх тривоги, бажання і прагнення. Вони хочуть працювати і зберегти шахту. Вони хочуть, щоб усі рішення приймалися не десь кулуарно, за їхніми спинами, щоб усі рішення й важливі робочі питання обговорювалися.

Я, зі своєї сторони, пообіцяв залучати до прийняття усіх рішень стосовно шахти профспілок, щоб вони теж брали участь у вирішенні наших робочих проблем», – зазначив гендиректор.

За його словами, відкриття нової лава поки проглядається лише на папері. Адже цьому передує чимало роботи, а ще потрібні немалі кошти.

«На технічній раді змінили програму роботи на 2021 рік і внесли туди будівництво 417-ї лави. Але тепер шахта має напрацювати кошти на це. Ми пішли подивилися, є комбайн, який потрібно ремонтувати. Дійсно в цій лаві є хороші запаси з якісним, дороговартісним вугіллям. Зараз тривають всі необхідні підрахунки», – зауважив Ключковський.

Також він повідомив, що зараз гірниче підприємство має низку нагальних проблем, які потребують якнайшвидшого вирішення. Йдеться про колосальні борги: загальна заборгованість по зарплаті працівникам ДП «Волиньвугілля» наразі – 53 мільйони гривень. За електроенергію винні 280 мільйонів гривень.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*