Сергій Віннічук розповів про економічні перспективи об’єднаних територіальних громад краю

Голова Шацької об’єднаної територіальної громади розповів, як розвивається район, основа якого – туризм.

Розмова відбулася в ефірі Волинського радіо. – пише “Район.Шацьк”.

Кожна із об’єднаних територіальних громад отримала такий собі бонус від держави на становлення і розвиток. Суми різні, вони залежать від кількості населення, яке проживає на території новоствореного об’єднання. На які потреби витрачати кошти – вирішують жителі громади. Оскільки проблем чимало, державної субвенції, звичайно, не вистачає. Тому варто подбати про власні ресурси. Один із них – міні-проекти, за допомогою яких можна залучити гроші Європейського Союзу.

А можна своїми силами подбати про розвиток рекреаційної системи. Так, наприклад, роблять у Шацькій ОТГ. Досвідом ділиться її голова Сергій Віннічук.

– Шацький район – специфічний район, оснований на туризмі, і саме основне те, що район може задіяти в цьому напрямку на розвиток туризму. Зараз дуже багато робиться для того, щоб наш район був більш привабливий та залучити інвесторів. Один з основних важелів – це земельні ділянки, які знаходяться за межами населених пунктів, якими могли б громади розпоряджатися. Зараз ми чекаємо прийняття закону, коли громади могли б розпоряджатися землями, і тоді можна було б залучати інвесторів, створювати робочі місця. Працюємо над тим, щоб надати статус курортної зони Шацьку.

Разом з головою Шацької райдержадміністрації та начальником інфраструктури облдержадміністрації в інституті курортології замовити бальнеологічні дослідження і надати статус курортної зони Шацьку. Зараз написали багато проектів по екології, уже пройшли перший відбір по «Пользщі-Білорусь-Україна» по облаштуванню кемпінгової стоянки, наметового містечка, окультурення пляжу. Зараз робимо проект, щоб зробити пішохідну зону в урочищі Гряда разом із власниками баз. Тобто все для того, щоб Шацький район був в інфраструктурному плані більш розвинутий.

– Чи були у Вас перемовини або на Вас виходили поважні інвестори, які готові вкладати кошти в якісь конкретні об’єкти вашого регіону, у туристичну зону саме вашої громади.

– Взагалі то є, і ми зараз плануємо виставити декілька ділянок на аукціон по урочищу Гряда якраз таки для того, щоб можна було залучити інвестора та побудувати якийсь санаторій, базу відпочинку і так далі. Але я все таки думаю, якщо провести бальнеологічні дослідження, то курорт це буде пріоритетом.

– Місцеві жителі готові долучатись до цієї ініціативи, бо ми знаємо, що і так почав активно розвиватись зелений туризм, але чи прогнозуєте збільшення садиб, які прийматимуть туристів саме у вас?

– Так, звичайно, люди до цього готові і уже є такі агросадиби, які нічим не поступаються більш потужнішим базам відпочинку. Тобто вони до цього йдуть, і ми зараз з місцевими мешканцями трохи налагодили співпрацю. Зараз налагоджуємо роботу із вивозу сміття, робимо роздільний збір сміття, привчаємо до того, що за це треба платити. Одна проблема – полігон ТПВ, нам би якийсь міні-завод по переробці ТПВ, бо влітку є проблеми з цим.

– А як щодо доріг, адже щоб дістатись до відпочинку, треба, найперше, туди доїхати. А дороги для Волині – це одна з основних проблем.

– З дорогами важче, але ми стараємося. На проект «Польща-Білорусь-Україна» написали три проекти по дорогах, вартість яких приблизно мільйон євро кожний. І якщо вдасться нам це все зробити. Одним з пріоритетів є будівництво автопереходу «Адамчуки-Збереже». Якщо це буде, то поїдуть до нас поляки і німці. Минулого року на Днях добросусідства кордон перетнули більше 50 тисяч разів. Це говорить про те, що Польща готова йти до нас.

– Скільки відпочивальників очікуєте цього року, адже минулого року був ажіотаж?

– Я думаю, не менше, ніж минулого року. За разними підрахунками, більше 600 тисяч має бути.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*