Місцева вдала має вирішити проблеми жителів Світязької сільради

08.04.2016 / Новини

5 квітня, продовжуючи практику виїзних прийомів, голова Шацької районної ради Сергій Карпук зустрівся з мешканцями сіл Світязь, Омельне, Підманове. Безпосередній контакт керівника району із представниками громади, прямий діалог між ними завжди дають хороші результати в питанні вирішення проблем людей.

Про це пише “Шацький край” у “Фейсбуці”.

У селі Омельне кипіла робота – господарі наводили порядок, готуючись до Великодня. Гаряча пора – саме тому, напевно, на прийом до голови прийшла лише одна людина.

Марія Грибук чекає на повернення з військової служби в зоні АТО свого сина і за посередництвом представника влади хоче дізнатися дату його демобілізації. Сергій Карпук навідався до сільського ФАПу, поспілкувався із завідувачем. Приміщення медпункту – тепле, охайне, медикаментів вистачає. Правда, є потреба в нових стільцях і лінолеумі на підлогу.

В Підманове голова Шацької РДА спершу поспілкувався з директором і педагогічним колективом місцевої школи. Їх непокоїть питання майбутньої оптимізації навчальних закладів, за якою ЗОШ І-ІІ ст. с. Підманове начебто мають закрити.

Зі слів Сергія Вікторовича, процес оптимізації є добровільним, а не примусовим, і прийняття відповідального рішення по школах буде здійснюватися з урахуванням думки батьків дітей і вчителів.

Жителями села порушувалося питання виділення землі під ОСГ пайовикам колишнього колгоспу. Як пояснили селянам секретар сільської ради Світлана Мельнічук та спеціаліст-землевпорядник ІІ категорії Василь Носуліч, з певних причин процес розпаювання земель колгоспу не відбувся, проте колишні колгоспники чи їхні спадкоємці землю все-таки отримають на загальних підставах.

На цей час 278 жителів сільської ради написали заяви на ім’я начальника управління Держгеокадастру у Волинській області і отримали землю для ведення ОСГ за межами населеного пункту, для 69 з них вже виготовлено документи, що засвідчують право власності.

Із запитаннями до Сергія Карпука звернулися також ті жителі Підманове, які не мають права на пай або чия ділянка перейде з часом до пайовиків. Зі слів голови Шацької районної ради, їм варто писати заяви на земельну ділянку під ОСГ: у сільській раді – якщо ділянка в межах населеного пункту, у відділі Держгеокадастру в Шацькому районі – якщо за межами.

Людей непокоїло будівництво в селі кладовища в непристосованому для цього місці: за декілька кілометрів від населеного пункту, без доїзду.

«Весною і восени туди неможливо буде дійти без гумових чобіт, а взимку на заваді стане сніг. Хто ж його буде розчищати?»  – обурювалися селяни. Секретар сільської ради відзначила, що до нового кладовища вже будується дорога, поступово вирішаться й інші проблеми.

В селі Світязь прийом громадян разом із Сергієм Карпуком проводив депутат Волинської обласної ради від «УКРОПу» Віктор Радчук.

Четверо мешканців вулиці Шевченка просили сприяти вирішенню земельної проблеми. Землі, якими ці громадяни довгий час користувалися, ввійшли в новий масив, котрий сільська рада виділила під забудову для учасників АТО. Жінки просили надати їм ділянки у приватну власність по 0,04 га у цьому ж мікрорайоні. Утім, саме в цьому місці генеральним планом забудови населеного пункту передбачено будівництво дитсадка, тому землю світязянам можуть надати лише в оренду. З цим жінки не згідні.

Інша жителька Світязя не визнає рішення суду, яке винесене не на її користь по спірній земельній ділянці, і все-таки вимагає в сільської ради її повернення.

І Сергій Карпук, і депутат обласної ради відзначили, що судове рішення можна оскаржити, якщо громадяни з ним не згідні, інші ж земельні питання, які виникають у жителів села, мають вирішуватися винятково на місці, тобто в сільській раді. Керівництву органу місцевого самоврядування потрібно налагоджувати діалог із людьми і аргументовано їм пояснювати, чому і в рамках яких законів приймаються відповідні рішення.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*