Щоб забезпечити волинян інсуліном до кінця року не вистачає 10 млн

16.09.2018 / Новини

В Україні та й Волині, зокрема, склалася катастрофічна ситуація із постачанням інсуліну. Хоча хворі на цукровий діабет включені у програму забезпечення безкоштовними ліками, державна субвенція йшла лише до 1 липня цього року, далі фінансування цієї ланки передали на місцеві бюджети.

Як справляються із такою ситуацією на Волині розповіла під час телеефіру ТРК «Аверс» депутат обласної ради від УКРОПу, голова постійної комісії з питань соціального захисту населення та охорони здоров’я Людмила Тимощук, повідомляє прес-служба волинського УКРОПу, пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Цукровий діабет – це складна хвороба і щороку все більше людей страждають на неї. Людмила Тимощук переконана: звичайно, має вестися ефективна робота із профілактики цього захворювання, але питання лікування – дуже важливе.

«Хворі без інсуліну жити не можуть. Якщо не буде державної підтримки забезпеченні ліками, вони змушені будуть самі їх купувати. Хоча й так за власні кошти беруть допоміжні засоби – шприци, інсулінові смужки, без яких введення препарату не можливе. В місяць це вартує близько тисячі гривень, – зазначила під час телеефіру депутат. – Питання постало досить гостро, бо місцеві бюджети не передбачили кошти на закупівлю інсуліну, а це немалі гроші. У місті Луцьку, Ковельському та Ківерцівському районах терміново зібралися позачергові сесії, аби прийняти рішення про виділення відповідних коштів. Я зверталася до народного депутата Ірини Констанкевич за сприянням у виділенні фінансування для інсулінозалежних. Уляна Супрун (Міністр охорони здоров’я – авт.) запевнила народну обраницю, що частина коштів на Волинь уже пішла. Але їх недостатньо. За моїми даними, до кінця року не вистачає 10 млн. гривень на інсулін».

Людмила Тимощук стверджує, що при формуванні бюджету державні чиновники заклали фінансування програми виділення інсуліну лише на 58 відсотків, бо не дуже розуміють роботу на місцях.

«Вирішили: якщо з 1 липня запрацює реформа первинної ланки , то й питанням будуть займатися на місцях. А звідки візьмуться гроші, не думали, – переконана депутат. – Призначає інсулін ендокринолог, а це представник вторинної ланки меддопомоги. Реформується ж зараз первинна ланка – сімейна. Якщо всі кошти на медицину будуть йти лише з місцевих бюджетів, то це буде крахом галузі».

Голова профільної комісії облради зазначила, що на найближчій сесії депутатам буде запропоновано прийняти звернення до вищого керівництва держави, аби для інсулінозалежних виділили кошти.

Загалом, Людмила Тимощук переконана: командна робота депутатського корпусу дає результат.

«Найбільшим досягненням є те, що, напевно, вперше за 25 років звернули увагу на медицину. І ви бачите, скільки коштів йде на медичну галузь. До 80 відсотків позабюджетних ресурсів пішло на підтримку комунальних мед закладів: перинатального центру, інфекційної лікарні, онкодиспансеру, психіатричної лікарні, госпіталю для інвалідів війни. Спрямовували кошти і на ремонти, і на медичне обладнання», – розповіла депутат.

За її словами, для завершення ремонту обласної інфекційної лікарні, відповідно до проектно-кошторисної документації, потрібно 47 млн гривень. Цього року у співфінансуванні із обласного і Луцького міського бюджетів пішло 20 млн.

«Дуже швидко провести ремонт у медичному закладі, який працює, не можна. Усе робиться почергово. Це позитивно. Будемо мати оновлену інфекційну лікарню, потім займемося онколікарнею, протитуберкульозним диспансером і будемо працювати далі. Протитуберкульозний диспансер наразі в дуже поганому стані. Його приміщення, напевно, ніколи не ремонтувалося. В таких умовах не можуть перебувати хворі. Будемо далі знаходити консолідовані рішення з колегами-депутатами. Не поспіхом, але впевнено йти правильним шляхом для підтримки медичної галузі Волині. Життя продовжується, діти народжуються!», – оптимістично завершила розмову у телеефірі Людмила Тимощук.

Як повідомлялося раніше, народний депутат України Ірина Констанкевич звернулась до Прем’єр-міністра України з проханням виділити додаткові кошти на придбання інсуліну для безоплатного забезпечення хворих на цукровий діабет Волинської області.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*