Що таке “джанк-фуд” та чому це шкідливо: шість важливих аспектів

14.05.2017 / Новини, Статті

Джанк-фуд, або їжа-сміття, або “порожні калорії” – це продукти, які мають високу енергетичну цінність, але малоцінні в усьому іншому.

Наслідки їхнього частого вживання – ожиріння, серцево-судинні захворювання та навіть звикання і залежність від цих продуктів.

Замінник цукру гірше цукру. Будь-який замінник цукру призводить до серйозного порушення обміну речовин. Вживаючи замінники, ми обманюємо організм. Рецептори язика – інформатори – дають сигнал організму, що до нього надходить глюкоза. А вона не надходить. Виникає слабкість, запаморочення.

Замість магазинних соків – фрукти. Найпростіша порада – вживати продукти, які існують у природі. Адже всі “представники” джанк-фуду – це переважно рафінована їжа, неприродна або утримуюча неприродні елементи. До хороших продуктів належать овочі, зелень, фрукти (а не соки), м’ясо, яйця. Тобто неперероблені, не впаковані виробником у гарну обгортку продукти.

Хто ще загрожує “порожніми калоріями”? Білий рис, білий хліб, печиво та інші зернові, які піддалися повній обробці. Вони містять велику кількість вуглеводів – звідси їхня висока калорійність. Невелика кількість вітамінів групи В – от і все, що є цінного в цих продуктах.

Смажена курка та інші смажені продукти, картопля фрі, чіпси. Велика порція картоплі фрі містить до 570 ккал, 30 г жирів (8 г з них – гідрогенезовані). Картопля фрі відрізняється величезною кількістю калорій з жирів і маленькою кількістю мікроелементів.

Горішки корисні без смакових добавок. Сам по собі горіх – потрібний продукт. Але тільки якщо він нічим не приправлений. Горішки мають властивість пліснявіти, а цвіль виділяє речовини, що є прямими канцерогенами. Якщо горіхи посипані смаковими добавками то відрізнити гарний продукт від зіпсованого складно. Містять горішки, як і чіпси, багато солі.

Шоколадні батончики тільки на десерт. Реклама шоколадок часто пропонує вгамувати ними голод або швидко, на ходу перекусити. І хоча шоколад, какао і справді є корисними, “заряджають” енергією, все-таки потрібно пам’ятати: шоколадні батончики – це не обід! Це десерт, ним не можна замінювати нормальний прийом їжі. До речі, потрібно звертати увагу на склад продукту: деякі виробники додають у батончики сою, заміняючи натуральні боби какао.

Джерело: радіо “Максимум”

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*