Що подорожчає навесні: виростуть ціни на м’ясо, хліб, алкоголь і “комуналку”, зате подешевшає зелень

03.03.2016 / Новини, Статті

Що подорожчає навесні? На це питання спробували відповісти експерти видання «Сегодня». Вони вважають, що виростуть ціни на м’ясо, хліб, алкоголь і «комуналку», зате подешевшає зелень. Ці висновки стосуються всіх регіонів, у тому числі – й Волині. Посилаючись на «Сегодня», повідомляє «Волинська правда».

Експерти зазначають, що весна принесе українцям не тільки тепліше погоду, а й нове зростання цін на їжу, викликане «повзучою» девальвацією гривні. За даними Держстатистики, середня зарплата в січні, порівняно з груднем 2105 р. впала майже на 900 грн: було 5320 грн, стало – 4362 грн, або на 17% менше. Першими, за прогнозами експертів, почнуть дорожчати м`ясо і хліб несоціальних сортів. Але є і хороша новина: в кінці квітня – травні почнуть дешевшати овочі через те, що з`являться плоди нового врожаю – морква, редис, зелена цибуля.

Фахівці Українського клубу аграрного бізнесу говорять, що є передумови до подорожчання м`яса, так як закупівельні ціни на свиней і птицю ростуть. За прогнозами експерта Аліни Жарко, свинина подорожчає на 2-3 грн – до 64-67 грн / кг. Яловичина збереже ціну 80-82 грн / кг, а ось вартість м`яса птиці теж виросте на 2-3 грн, до 36-39 грн / кг. Молокопродукти, за прогнозами експертів можуть трохи (1,5-2 грн) подорожчати через електроенергії і палива..Що стосується яєць, то вони істотно, до 20-22 грн / дес, подорожчають лише до початку травня (1 травня Великдень. – Ред.). А потім ціна повернеться до нинішніх 12-15 грн / дес.

Борошно в березні дорожчати не буде, вважає експерт УКАБ Євген Дворник. Але ціни на нього можуть вирости вже на початку квітня. З 1 березня через нове зростання акцизів піднялися ціни на спиртне: 0,5 л найдешевшої горілки коштує тепер не 55, а 75 грн, 0,5 л коньяку 3 * – не 80, а 125 грн, а 0,7 л вина подорожчало на 10-11 грн.

Президент Украналітцентру Олександр Охріменко також прогнозує подорожчання промтоварів вітчизняних виробників мінімум на 10%. «На жаль, ціни навесні продовжать рости, тому що гривня продовжує дешевшати, – говорить він. – Значною мірою наші промтовари виробляються з імпортної сировини (шкіра, тканини, фурнітура), і виробники вже заклали курс 30 грн / $. Відповідно це позначиться на кінцевій ціні одягу, взуття, меблів. Також, через підвищення цін на імпортні компоненти, наші ліки теж подорожчають на 10-15%». Це означає, що, наприклад, упаковка (6 таблеток) найдешевшого знеболюючого буде коштувати більше майже на гривню.

Слідом за електроенергією (з 1 березня + 25%) влада збирається з 1 квітня підняти ціни на газ для обігріву будинків і підприємств теплокомуненерго. Про це вчора заявив глава Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики і компослуг Дмитро Вовк. «Верхня ціна впаде на 10% (. З нинішніх 7200 до 6500 за 1000 куб м), а нижня виросте до 5500 грн, або на 53%”, – сказав Вовк. Нагадаємо: на час опалювального сезону (до 30 квітня 2016 г.) діє соціальний тариф на газ для опалення – 3600 грн за 1000 куб. м. Виходить, що його хочуть скасувати достроково. Вовк роз`яснив, що ціни підвищуються згідно з меморандумом з МВФ, за яким станом на 1 квітня 2016 р.р. потрібно досягти 75% від вартості імпортного газу для населення і ТКЕ – це так звані соціальні тарифи. За розрахунками Вовка, централізоване опалення подорожчає на 80% від підвищення ціни на газ, або приблизно на 40% від нинішніх тарифів. Наприклад, для Києва 1 кв обігрів. м житла без лічильника тепла обійдеться не в 16 грн, а в 22 грн, а 1 куб. м гарячої води – не в 41 грн, а в 57 грн.

Співголова Фонду енергостратегії Дмитро Марунич каже, що це підвищення –не останнє, тому що гривня знецінюється. «Хоча газ в доларах подешевшав, але його ринкова ціна в гривнях зросла з 7200 до 8600 грн за 1000 куб м, – підрахував Марунич. – Тобто мінус 10%, про які говорив Вовк, візьмуть від 8600 грн, вийде 7740 грн – це тариф для тих, у кого тільки газплити. І тут ми бачимо зростання, а не зниження!»

Джерело

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*