Розпочався судовий процес над директором володимир-волинського підприємства за розтрату коштів

19.06.2020 / Новини

У Володимир-Волинському міському суді 18-го червня відбулося підготовче судове засідання у кримінальному провадженні по обвинуваченню директора місцевого комунального підприємства «Полігон» Олександра Козичка у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем.

Про це пише БУГ.

Нагадаємо, як повідомляла прес-служба прокуратури області, у процесі виготовлення проектно-кошторисної документації будівництва полігону твердих відходів у Володимирі-Волинському посадовець включив у кошторис не передбачену проектом потребу закупівлі бульдозера за завищеною ціною в 1 млн 120 тисяч гривень (замість 277 тисяч гривень реальної вартості) і затвердив цей кошторис із внесеною до нього завідомо недостовірною інформацією.

Згодом директор підприємства закупив бульдозер, реальна вартість якого становила 277 тис. грн, за ціною понад 1 млн 120 тис. грн, розтративши в такий спосіб  більш ніж 844 тис. грн, розповіли раніше в прокуратурі.

Директора комунального підприємства обвинувачують у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366  КК України.

Справа розглядається колегією суддів у складі: головуючий суддя Андрій КаліщукОлександр Лященко та Ігор Вітер.

Представників потерпілої сторони (у даній справі це Володимир-Волинська міська рада) не було. У ході засідання прокурор Тарас Гуцуляк зазначив, що про судове засідання їм було повідомлено, проте міська рада відмовилась від участі.

Під час даного підготовчого судового засідання було подано ряд клопотань. Зокрема, прокурор Гуцуляк клопотав про обрання запобіжного заходу для обвинувачуваного Козичка, а саме – домашнього арешту строком на два місяці. Оскільки, сказав прокурор, це обмежить можливість спроб переховуватись, перешкоджати кримінальному провадженню, впливати на свідків чи експертів, залучених до даної справи.

Захисник обвинуваченого Козичка Юрій Нечай заперечив доцільність подібного запобіжного заходу, адже вважає, що озвучені підстави для такого рішення є надуманими, а заявлені ризики – відсутні. Зауважив, що Козичко протягом усього часу слідства не уникав, з’являвся на допити, не перешкоджав ходу кримінального слідства. Також зазначив, що всі матеріали по даній справі було зібрано під час досудового слідства, тому перешкодити, внести будь-які зміни у документи КП «Полігон», Козичко не зможе.

Окрім цього, Нечай зауважив, що після завершення строку дії попереднього запобіжного заходу (який закінчився 27 березня) клопотань про подовження не було. Тобто протягом значного часу (майже половини терміну досудовго слідства) Козичко перебував без будь-якого запобіжного заходу, при цьому з’являвся на всі необхідні процесуальні дії.

Також у ході обговорення було з’ясовано, що протягом досудового слідства інформації про спроби переховування Козичка, можливі порушення, заяв про вплив ним на свідків чи експертів не було. Враховуючи це, захисник просив суд відмовити у задоволенні даного клопотання.

Після розгляду даного клопотання суд поставив на обговорення заяву Тараса Сватка про його допит у якості свідка. У тексті заяви було вказано, що 25 листопада 2019 року на електронну пошту Сватка надійшов лист від старшого слідчого, у якому було вказано про необхідність допиту його в якості свідка, а також додано повістку про виклик до головного управління поліції в місті Луцьку.

«В телефонній розмові з слідчим я запитав чи можливо провести допит по місцю мого проживання в м. Володимирі-Волинському. Слідчий відповів, що це неможливо зробити. Тоді я попросив роз’яснити мені процедуру відшкодування вартості проїзду з м. Володимира-Волинського до м. Луцька у зв’язку з викликом до слідчого. Слідчий відповів, що не знає такої процедури, але уточнить у свого керівництва і зателефонує мені. По сьогоднішній день, 11.06.2020 року, я чекаю цього дзвінка.»

Через те, що його так і не допитали, Сватко у заяві просить допитати його в якості свідка під час судового засідання, а також долучити до матеріалів кримінальної справи подані ним докази у справі.

Прокурор заперечив дане клопотання, зазначивши, що для доведення вини обвинувачуваного слідством зібрано достатньо доказів, тому не вбачає необхідності допиту ще одного свідка.

Захисник погодився з прокурором, зауваживши, що Сватко на допит викликався, але не прибув, тому статусу свідка не має. Також Нечай запевнив, що усі перераховані у зверненні Сватка докази є долучені до справи, тому повторно долучати їх нема сенсу.

Колегія суддів, враховуючи думку усіх сторін кримінального провадження, постановили у клопотанні про допит свідка під час засідання суду відмовити, оскільки сторони заперечують його, а суд з власної ініціативи не може збирати докази без згоди сторін даного провадження.

Додатково було зазначено, що якщо надалі сторони кримінального провадження погодяться допитати Сватка у якості свідка, суд розгляне таке клопотання.

Також прокурором був заявлений цивільний позов в інтересах міської ради. Проте, зважаючи на те, що представник міської ради не з’явився на засідання, а для вирішення питання при прийняття цивільного позову його присутність необхідна, було вирішено розглянути дане питання на наступному судовому засіданні до початку  розгляду кримінальної справи.

Рішенням Володимир-Волинського міського суду було відмовлено у клопотанні щодо запобіжного заходу Козичку. Наступне судове засідання у кримінальному провадженні по обвинуваченню керівника КП «Полігон» про вчинення кримінальних правопорушень відбудеться 24-го червня о 14:00.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*