Розпочали розслідування щодо травневої контрабанди бурштину на “Ягодині”

05.06.2019 / Новини

Військова прокуратура Західного регіону України розпочала досудове розслідування щодо травневої контрабанди бурштину на пункті пропуску «Ягодин».

 

Ідеться про те, що, попередньо домовившись, службовці Львівського, Мостиського, Луцького прикордонних загонів, Волинської та Львівської митниць ДФС за неправомірну вигоду могли сприяти незаконному вивезенню бурштину до Польщі, – передають Волинські новини.

Нагадаємо, 6 травня журналіст Євгеній Плінський повідомив про затримання на кордоні з Польщею контрабандного бурштину. Він наголосив, що каміння українські службовці пропустили за вказівкою керівництва Волинської митниці ДФС.

Натомість головний державний інспектор з питань доступу інформації Волинської митниці ДФС Валентина Черниш зазначила, що на Ягодині вищезгаданого інциденту не фіксували.

 

Ухвала суду

Своєю чергою, в ухвалі Шевченківського районного суду міста Львова від 8 травня зазначено, що розпочато досудове розслідування за такими статтями Кримінального кодексу України: ст. 419 «Порушення правил несення прикордонної служби», ст. 368 «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою».

Досліджуються, зокрема, обставини вчинення правопорушень службовими особами Львівського, Мостиського прикордонних загонів Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України, Луцького прикордонного загону Північного регіонального управління Державної прикордонної служби, Волинської митниці ДФС та Львівської митниці ДФС.

Як вказано, в міжнародних пунктах пропуску службовці за неправомірну вигоду сприяли в незаконному вивезенні з території України до Польщі значної кількості бурштину.

Йдеться про конкретний випадок, який стався у ніч із 3 на 4 травня. Тоді українець на автомобілі «Volvo» з причіпом марки «Schmitz» перетнув український кордон у Ягодині, намагаючись вивезти до Польщі 500 кілограмів бурштину, де його і затримали.

Наголошено, що український кордон чоловік міг перетнути за сприяння службових осіб Луцького прикордонного загону та Волинської митниці ДФС.

Отож, Шевченківський районний суд міста Львова вирішив задовольнити клопотання старшого слідчого слідчого відділу управління нагляду за додержанням законів, виконанням судових рішень у кримінальному провадженні та при проведенні оперативно-розшукової діяльності військової прокуратури Західного регіону України.

 

Ймовірні обшуки

Під час обшуків слідчому було надано тимчасовий доступ до речей і документів працівників ПП «Ягодин».

Йдеться про доступ до:

– журналів обліку оперативної інформації за 3–4 травня 2019 року;

– журналів виходу на роботу службових осіб ПП «Ягодин»;

– посадових інструкцій інспекторів відділів митного оформлення та керівників відділів митного оформлення митного поста «Ягодин»;

– витягів із системи митного оформлення «Інспектор», які стали підставою для митного оформлення вантажного транспортного засобу «Volvo» з причіпом марки «Schmitz»;

– документів щодо вмісту вантажу у транспортному засобі (вид вантажу, власник вантажу, маршрут слідування, місце завантаження, вартість);

– документів щодо власника вантажного транспортного засобу, причіпа;

– документів необхідних для безперешкодного перетину державного кордону, поданих водієм;

– оригіналу контрольного талону проходження митного та паспортного контролю вантажним транспортним засобом;

– відео з камер спостереження за 3–4 травня 2019 року, розміщених у пункті пропуску «Ягодин» Волинської митниці ДФС у напрямку «Виїзд з України», та відео за вказаний період, на яких показано вантажівку.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*