Різдво 25-го грудня: що потрібно знати про свято

25.12.2019 / Новини

Щорічно християни з усього світу 25 грудня святкують Різдво, й не виняток, що в найближчі роки ця традиція перейде і до нас.

Закон про офіційний вихідний на Різдво 25 грудня в Україні вступив у дію з 2 грудня 2017 року. У зв’язку із цим, цього року теж буде вихідний. До цих нововведень, святковим днем було лише 7 січня, коли християни відзначають Різдво за юліанським календарем.

Пропозиції відмовитись відзначати релігійні свята за старим юліанським календарем і перейти на григоріанський вже давно висловлюють як громадяни, так і депутати, передає 24канал.

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній заявив, що ПЦУ не проти змінити церковний календар і дату святкування Різдва, однак на сьогодні ще немає підтримки з боку суспільства.

ІСТОРИЧНИЙ АСПЕКТ

Варто зауважити, що більшість християн у світі святкують Різдво саме 25 грудня. Це не лише католики, але й протестанти (які складають більшість у США та значну частину в Європі) та православні Вселенського патріархату в Туреччині та Греції, в США та Канаді, а також православні церкви Румунії та Болгарії. Також греко-католики (українці) Канади, Бразилії, Аргентини перейшли на новий стиль та святкують Різдво 25 грудня.

Всеправославний Собор в Константинополі 1923 року вирішив, що православні християни згідно із точнішим Григоріанським календарем мають відзначати Різдво Христове 25 грудня. На це погодилися усі країни окрім тих, що були під впливом Радянського Союзу. Тож Україна досі залишається у радянській (на тепер – російській) парадигмі, святкуючи Різдво 7 січня у компанії з Росією, а також Казахстаном, Киргизстаном, Сербією та Грузією.

Як зазначив правовий експерт Максим Васін, задум більшовиків/комуністів був у тому, щоб поступово замінити християнські традиції власною атеїстичною ідеологією. Вже починаючи з 1929 року в СРСР святкування Різдва було офіційно скасовано. Пізніше, з кінця 1947 року, перший новорічний день – 1 січня – став для радянських громадян святковим і вихідним.

Різдво, Рождество, Христове, 25 грудня, 25 декабря, 7 января, 7 січня, Новий рік, Новый год, Україна, Украина, СССР, СРСР, Православне Різдво, католицьке Різдво, Christmas, celebration, star, Kyiv, Ukraine

Різдво, Рождество, Христове, 25 грудня, 25 декабря, 7 января, 7 січня, Новий рік, Новый год, Україна, Украина, СССР, СРСР, Православне Різдво, католицьке Різдво, Christmas, celebration, star, Kyiv, Ukraine

На додачу Різдвяна зірка на ялинках стала п’ятикутною, подарунки дітям почав роздавати не Святий Миколай (себто Санта Клаус), а самозванець без роду і племені – Дід Мороз. У такий спосіб, святкові настрої радянських віруючих були зміщені з Різдва Христового на непомітний раніше і цілком безбожний Новий рік.

 Різдво 25 грудня — 2019: традиції святкування

Прийнято вважати, що в християнському світі це найбільше свято. Воно припадає на одну з найдовших ночей в році, коли, за віруванням християн, народився Ісус Христос у Вифлиємі.

Цікавий факт, що 25 грудня в Україні Різдво відзначалось в основному поляками. Тому на території Західної України можна почути, що католицьке Різдво називають “польським” Різдвом.

Вбрана ялинка чи смерека, яку ставлять у своїх будинках віряни – є головною прикрасою свята. Дерево можна прикрасити, як забажаєте, навіть свіжі квіті та соковиті фрукти є частиною декору.

На Різдво відбуваються три богослужіння:

  • Перше відбувається опівночі, воно символізує єдність Отця і Сина.
  • Друге – на світанку, під час появи на світ нового життя.
  • Третє відбувається вдень. Воно доносить символ народження Ісуса Христа в серцях всіх вірян.

Адвент – це час очікування свята, адже католики не мають посту як такого. Релігійні католики протягом місяця перед Різдвом намагаються більше часу присвячувати молитвам і відвідуванню церкви та спілкуванню зі сім’єю. А дехто обмежує себе і не їсть м’ясо.

Цікава традиція: на католицьке Різдво не можна залишити жодного родича, жодного знайомого без подарунка. До речі, цей звичай обмінюватись подарунками до Різдва прийшов з біблійної оповіді, коли люди приносили подарунки немовляті Ісусу.

Усі чудеса, як відбуваються на Різдво, більшість християн світу пов’язують із діями смішного товстуна, який любить посміятися та побешкетувати. Але не всі священники підтримують цей культ, бо вважають його язичницьким.

Різдво свято католицьке різдво

Гусак із яблуками та капустою або запечена індичка – найголовніша різдвяна страва. Цікаво, що в США прийнято подавати індичку із журавлинним соусом, а в Англії – із соусом з агрусу. В Греції і Франції індичку запікають у білому вині.

католицьке різдво індичка

25 грудня буде вихідним днем в Україні, тому це добра нагода зібрати за столом цілу родину, обмінятися подарунками та прикрасити домівку до Різдва.

Різдвяні традиції передаються із покоління в покоління. Щось видозмінюється через вплив розвитку людства, але найголовніше залишається.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*