Рада проголосувала за закон про Антикорупційний суд

07.06.2018 / Новини

Верховна Рада підтримала проект закону про Вищий антикорупційний суд (№7440), який президент Петро Порошенко вніс до парламенту ще у грудні 2017 року. За закон в другому читанні та цілому проголосували 315 народних депутатів.

За відповідне рішення проголосувало 315 народних депутатів, проти – 25, утрималось 25 нардепів, ще 17 не голосували, – інформує сайт 24.

В першому читанні закон було прийнято ще 1 березня, однак до розгляду проекту в другому читанні депутати внесли майже 2 тисячі поправок.

Узгодження найбільш дискусійної поправки – про повноваження громадської ради міжнародних експертів – в тому числі і з міжнародними партнерами, тривало до ранку 6 червня.

Обирати суддів Антикорупційного суду буде Вища кваліфікаційна комісія суддів за допомогою Громадської ради міжнародних експертів. До складу громадської ради міжнародних експертів зможуть увійти як іноземці, так і українці, “які мають бездоганну репутацію, високі професійні та моральні якості” та досвід роботи від 5 років із здійснення процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення в суді чи здійснення судочинства у справах щодо корупції за кордоном.

Для кандидатів на посаду судді Антикорупційного суду оприлюднено наступні вимоги: кандидат повинен буде мати досвід роботи на посаді судді від 5 років, або на посаді адвоката 7 років, або наукової діяльності у сфері права від 7 років. Також суддя Антикорупційного суду повинен буде відповідати вимогам відповідно до закону “Про судоустрій та статус суддів”; мати знання і навички для здійснення судочинства у корупційних справах.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*