П’ять найбільш інноваційних міст (ФОТО)

13.02.2018 / Новини, Статті
ok

Письменник пост-модерніст, журналіст та сценарист Антон Фрідлянд поділився п’ятіркою міст, які вразили його найбільше.

Про це йдеться на сторінках видання “Новое время”.

  1. Сінгапур 

Мабуть, найчистіше та найтехнологічніше місто з усіх, де мені доводилося бувати. Концепція smart city тут втілена не на словах, а на ділі. Наприклад, чекаючи на автобус, ви, глянувши на табло, не тільки дізнаєтеся, коли він прийде, але і будете знати, наскільки він заповнений. А ще тут повсюдно використовуються поновлювані джерела енергії. Найяскравіший приклад — штучні дерева в парку Сади біля затоки, які накопичують сонячну енергію і вологу. Енергія використовується для підсвічування, а волога — для зрошення парку.

Набережна Тель-Авіва. Фото: Israel Berdugo

  1. Тель-Авів (Ізраїль)

У цьому місті мене вразили три речі. По-перше, тут дуже розвинений електротранспорт — переважно електросамокати і електроскутери, на яких їздить і молодь, і люди старшого віку. По-друге, тут надзвичайне ставлення до собак і котів. Ви можете зайти з собакою в будь-яке кафе, магазин і торговий центр — ніхто вам і слова не скаже. А для бездомних кішок тут всюди розкладають корм — можливо, тому всі коти тут нахабні і пещені. По-третє, в Тель-Авіві одна з найкращих набережних, які я бачив: довга, широка, доглянута і немов створена для занять спортом.

  1. Копенгаген (Данія)

Підкупляє те, що тут у пріоритеті не автомобілісти, а пішоходи і велосипедисти. Але якщо, наприклад, в Амстердамі велосипедисти на першому місці, а пішоходи — на другому, то тут вони рівноправні. Пішохідні тротуари — окремо, велосипедні доріжки — окремо. А ще тут можна платити карткою буквально всюди: в будь-якому кіоску і в будь-якому платному туалеті. У деяких кафе взагалі не приймають готівку — cash free [тільки безготівковий розрахунок].

  1. Бангкок (Таїланд)

Для мене це місто — символ різноманітності. Можливо, саме цим воно приваблює мільйони туристів з усього світу. Тут є кластери для бекпекерів [самостійно подорожуючих туристів], є для більш забезпечених мандрівників, є ділові кластери, торговельні, ресторанні. До слова, їжа в Бангкоку — окрема тема. Тільки в Азії можна зустріти таке розмаїття стріт-фуду, а також висотні будинки, на кожному поверсі яких буде розташований ресторан.

  1. Лісабон (Португалія)

Окрім інших переваг, у столиці Португалії відмінний громадський транспорт. Метро, на якому можна доїхати майже в будь-яку точку міста, володіє зручним зв’язком із приміськими електричками — ви просто пересідаєте з одного поїзда в інший. Плюс до цього недороге порівняно з рештою Західною Європою таксі, безліч автобусів і актуальні для горбистого ландшафту фунікулери. Але головна лісабонська фішка — це старовинні трамваї, які годяться не тільки для колоритних фото, але цілком функціональні.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*