Пульмівський сільський голова поділився планами на майбутнє

04.02.2017 / Новини

Пульмівська сільська рада – одна з тих територій, де ще повністю не розкритий її потенціал. І не лише в туристичній галузі.

Понад рік тому цю громаду очолив Руслан Степанович Кушнір, – пише “Район.Шацьк”.

Ви очолюєте третю за потенціалом сільську раду району. У неї – свої досягнення і свої проблеми. І всі вони так чи інакше пов’язані із бюджетом сільської ради. Яким він буде в цьому році?

– З підвищенням розміру мінімальної заробітної плати вдвічі Пульмівський бюджет в цьому році коштів на розвиток територій не матиме. Скоріше, я б оцінив його як бюджет виживання. Наших грошей вистачає на утримання апарату сільської ради, Будинку культури, місцевої пожежної охорони тільки на 9 місяців. Дитячий садок утримується за рахунок субвенції з районного бюджету. Але кошти однозначно будемо шукати. Заклали на утримання доріг комунальної власності 10 тис.грн. (грейдерування та прибирання смітника).

Але ж на території сільської ради є й інші заклади культури. Як з ними?

– Вони не працюють. У клубі с.Вільшанка ще не завершено ремонтні роботи, а в с. Залісся у клубі потрібно заміни дах. Але в цьому році поки що цього робити не будемо.

Що плануєте зробити на території ради за 2017 рік?

– Спільно з Шацькою районною радою плануємо зробити проект і провести освітлення в с. Вільшанка. Є вже проект освітлення вулиці Жовтнева, частин вулиць Василя Сагана та Африкантова, що в с.Пульмо. Тож помалу будемо відновлювати освітлення цих вулиць. Думаю, до літа ці роботи зробимо за кошти сільського бюджету. Відповідно до проектно-кошторисної документації, освітлення вулиці коштуватиме 100 тис.грн., але такі гроші вкладатимемо, бо освітлення потрібно тільки відновити.

Зробили ремонт фасаду клубу в с.Пульмо та правої сторони, замінили вікна в бібліотеці та в кабінеті сільського голови на енергоощадні. Відремонтували стелю в залі Будинку культури, яка вже прогиналася. Думаємо в цьому році завершити з ремонтом усіх його зовнішніх стін. Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» спільно з районною радою у співфінансуванні в рамках написаного проекту подарували нам конструкцію на дитячий майданчик, який будемо встановлювати біля клубу. Обгородимо його парканом. За кошти сільського бюджету плануємо зробити освітлення центру села, тобто біля клубу, та освітлення цього дитячого майданчика. Також спільно з районною радою плануємо зробити опалення Будинку культури, але не парове, а купити теплогенератор. В цьому підтримав мене голова районної ради Сергій Карпук, тобто це буде проект співфінансування. Має бути опалення залу, сцени, і, можливо, декількох кабінетів. Але це – в планах на літо.

Як Ви оцінюєте процес створення об’єднаної територіальної громади і як бачите в цьому контексті Шацький район?

– Ми неодноразово проводили збори з цього питання. І люди згідні об’єднуватися, але в тому випадку, якщо всі сільські ради увійдуть в одну ОТГ. Якщо так буде – то громада сіл згідна вже. Якщо ж ні – то будемо триматися до тих пір, поки хватить грошей, сили і волі. Таку позицію людей підтримую і я.

А як щодо пропозиції Світязької сільської ради щодо об’єднання з ними та Грабівською сільською радою в одну ОТГ?

– Люди не погодилися на таке об’єднання. Ми проводили опитування людей, на зборах люди також висловлювалися проти об’єднання зі Світязем. Якби центр громади був у Пульмі або Заліссі (бо це село рівновіддалене від усіх), то ми згідні. Але на такий варіант не йде Світязь. Якби вони погодилися на наш варіант розташування центру громади, то ремонт в адміністративному приміщенні в Заліссі ми зробили б.

В районі молоді голова РДА та районної ради. Чи є з ними порозуміння?

– Порозуміння є, з ними склалися нормальні хороші робочі взаємини. Протягом усього періоду роботи бачу зі сторони голови районної ради підтримку своїх пропозицій та сприяння у вирішенні певних проблемних питань.

Ви як керівник громади маєте певні плани та напрацювання на майбутнє. Поділіться ними.

– У найбільших планах в нас одне – доробити дорогу, яка сполучає село Пульмо та урочище Гряда. Тоді програма мінімум буде виконана. Про цей проект в області знають, і як тільки будуть кошти – маємо завершити її будівництво. Плани є, але їх не хочу розголошувати наперед. Буде стартувати якийсь процес – будемо говорити.

Приміщення школи села Пульмо – одне з найбільших в районі, але заповнене лише на третину. Ваше бачення вирішення цієї проблеми?

– Якщо Пульмівська школа буде опорною, то можемо заповнити її за рахунок учнів села Острів’я. Але це – якщо відремонтують дорогу та буде нормальний доїзд. Можливо, ще діти з якихось сіл захочуть навчатися в нас. Якби були кошти – зробити все це не велика проблема.

На що, на Вашу думку, потрібно в першу чергу звернути увагу керівникам району?

– Думаю, що увага має бути скерована на будь-який процес, що відбувається в селах. Уся робота, яка є, потребує уваги. Я на посаді вже другий рік, але в усіх питаннях знаходжу підтримку в голови районної ради, він дає слушні поради. Те ж, сподіваюсь, буде і з новим головою адміністрації Василем Голядинцем, оскільки я його знаю дуже давно, і в недалекому минулому – ми з ним колишні колеги. Думаю, з ним також спрацюємося.

Які стосунки із депутатським корпусом?

– З депутатами сільської ради також пощастило: усі активні, усі працюють як одне ціле. Відмінність від попереднього скликання депутатів в тому, що тепер у депутати пройшло чимало молоді від партії «Укроп». Вони мають цікаві ідеї та пропозиції. Саме з їхньої ініціативи будемо встановлювати дитячий майданчик. Але прискіпливо розглядаємо усі пропозиції, які йдуть від депутатів. Та будь-який проект без мінімальної фінансової підтримки так і залишиться проектом.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*