Прикордонники попереджають про збільшення штрафів за порушення законодавства

18.05.2018 / Новини

29 квітня 2018 року набрав чинність Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прикордонної безпеки держави”.

Прес-служба Луцького прикордонного загону інформує, що закон кардинально змінює правове поле щодо адміністративного провадження у прикордонній сфері. Низка новацій стосується Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів “Про Державну прикордонну службу України” і “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”. Зміни покликані усунути суттєві законодавчі прогалини у прикордонній сфері.

У рамках нововведень значно збільшено суми адміністративних санкцій. Попередні розміри штрафів, що становили від 119 гривень до 3400 гривень, не мали відчутного впливу і не стримували правопорушників від вчинення протиправних дій, а в окремих випадках навіть не відповідали розміру завданої шкоди.

Наприклад, за вчинення злісної непокори законним вимогам прикордонного наряду донедавна передбачався максимальний штраф у розмірі всього 170 гривень! Відтепер мінімальний штраф за цією статтею становить 850 гривень, а максимальний 3400 гривень.

Удвічі збільшено штраф за порушення іноземцями та особами без громадянства правил перебування в Україні і транзитного проїзду через нашу державу. Тепер за ч.2 ст. 203 Кодексу України про адміністративні правопорушення штраф становить від 1700 до 5100 гривень.

Крім того, за незаконне перетинання державного кордону (стаття 204-1) мінімальний штаф становитиме 3400 гривень, а максимальний — 13600. При цьому запроваджено додаткове стягнення у формі конфіскації знарядь і засобів вчинення цього правопорушення, зокрема гідрокостюмів, човнів, дельтапланів. Це важливий момент, що дає додаткові важелі впливу на порушників.

Наприклад, за вчинення злісної непокори законним вимогам прикордонного наряду донедавна передбачався максимальний штраф у розмірі всього 170 гривень! Відтепер мінімальний штраф за цією статтею становить 850 гривень, а максимальний 3400 гривень.

До Кодексу про адміністративні правопорушення введено дві нові статті, а саме “Умисне невиконання іноземцем рішення про заборону в’їзду” (стаття 203-1) та “Порушення порядку в’їзду до району проведення АТО або виїзду з нього” (ст. 204-4). По першій статті розмір штрафу становитиме від 1700 до 5100 гривень, по другій – від 510 до 850 гривень.

Після набуття чинності Закону справи щодо незаконного в’їзду та виїзду з тимчасово окупованої території тепер розглядатимуть не суди, а прикордонники, а строк притягнення порушників до відповідальності збільшився з трьох місяців до одного року.

Законодавчі зміни також дадуть можливість прикордонникам прискорити процедури адміністративного провадження та сприятимуть зменшенню черг в пунктах пропуску. Замість безлічі процесуальних документів, за умови згоди та визнання особою, що вчинила порушення, дозволено виносити лише постанови у справах, без складання протоколів про адміністративні правопорушення. Це стосуватиметься правопорушень, виявлених у пунктах пропуску та КПВВ за п’ятьма статтями Адміністративного кодексу: 202, 203, 203-1, 204-2 та 204-4.

Скасовано обов’язок прикордонників інформувати прокурора про затримання особи, оскільки це суперечить прокурорським повноваженням, визначеним Конституцією України.

Іншими положеннями Закону удосконалено норми щодо заборони в’їзду в Україну іноземцям, які незаконно перебували на тимчасово окупованій території та в окремих районах Донецької та Луганської областей, а також підвищено строки заборони в’їзду, залежно від визначених законом обставин. Зокрема, особі, яка порушуючи рішення про заборону в’їзду на три роки, в’їжджає в Україну, може бути заборонено в’їзд вже на десять років. Цей термін додається до попереднього строку заборони.

Новації торкнулись кожного прикордонника, який виходить на службу. Охоронцям кордону надано право носити на форменому одязі, закріплювати на транспортних засобах та використовувати відео-реєстратори.

Крім того прикордонники тепер можуть стягувати з правопорушників штрафи за допомогою безготівкових платіжних терміналів, як це робить Національна поліція. Це також дасть змогу стягувати штрафи за допомогою відповідної вкладки на відомчому сайті.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*