Прикордонники перевіряють іноземців з електронними візами

10.04.2018 / Новини

З 4-го квітня розпочалося он-лайн оформлення іноземцям електронних віз для в’їзду в Україну з діловою або туристичною метою.

Зауважимо, що проект е-Віза реалізовується МЗС у співпраці з Державною прикордонною службою України, АТ “Ощадбанк” та Інститутом програмних систем НАН України.

Як повідомили у МЗС, першу українську е-візу 5 квітня отримав громадянин Таїланду, – інформують у Держприкордонслужбі.

Запровадження такого ресурсу сприятиме суттєвому спрощенню візових формальностей для бажаючих відвідати Україну з метою туризму чи бізнесу та є прогресивним кроком на шляху розвитку міграційно-візової сфери. Автоматизована перевірка віз відбуватиметься співробітниками Держприкордонслужби в пунктах пропуску на державному кордоні.

Наразі відомча інформаційно-телекомунікаційна система дозволяє обробляти інформацію біометричних паспортів, фіксувати біометричні дані іноземців та ОБГ, перевіряти та обмінюватися інформацією про осіб, які перетинають державний кордон, за різними базами даних, у тому числі Інтерполу та уповноважених державних органів і контролювати перевищення термінів перебування іноземців в Україні тощо.

Робота зі створення системи автоматизованої перевірки електронних віз (е-Віза) у пунктах пропуску Держприкордонслужба спільно з МЗС розпочала у серпні 2017 року. Вже наприкінці березня цього року система запрацювала в тестовому режимі. Вона дозволяє інспекторам прикордонної служби перевіряти інформацію за базою даних системи “Віза-МЗС” та дізнаватися про тип, серію, номер, термін дії візи, фото особи під час оформлення візи, а за необхідності і розширену інформацію.

“Система перевірки е-Віз працюватиме у 157 міжнародних та міждержавних пунктах пропуску та запроваджується для громадян більш ніж 40 держав, серед яких Австралія, Антиґуа і Барбуда, Багамські Острови, Барбадос, Бахрейн, Болівія, Бутан, Вануату, Гаїті, Ґватемала, Гондурас, Ґренада, Домініка, Домінікана, Індонезія, Камбоджа, Катар, Коста-Ріка, Кувейт, Лаос, Маврикій, Малайзія, Мальдіви, Мексика, Мікронезія, М’янма, Непал, Нікараґуа, Нова Зеландія, Оман, Палау, Перу, Сальвадор, Самоа, Саудівська Аравія, Сейшельські Острови, Сент-Вінсент і Ґренадини, Сент-Люсія, Сінгапур, Суринам, Таїланд, Тімор-Лешті, Тринідад і Тобаґо, Тувалу, Фіджі, Ямайка. Крім того, варто зазначити, що інформаційно-телекомунікаційна система прикордонного контролю через деякий час може бути інтегрована в європейські інформаційні системи”, – йдеться у повідомленні прикордонників.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*