Причини обміління Шацьких озер обговорили на засіданні Басейнової ради річок

05.12.2019 / Новини

На засіданні Басейнової ради річок Західного Бугу та Сяну 4 грудня обговорювали актуальні проблемні питання суббасейнів Західного Бугу та Сяну та пропонували шляхи їх вирішення, у тому числі визначили причини обміління Шацьких озер.

Про це йдеться на сторінці Басейнового управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну у Facebook.

Під час зустрічі члени басейнової ради Члени ради обговорили проблему переформування берегів та захаращення русла Західного Бугу на прикордонній ділянці з Республікою Польща, прийняли рішення активно співпрацювати з органами місцевого самоврядування та водогосподарськими організаціями Республіки Польща з метою залучення міжнародної технічної допомоги.

Присутні ознайомилися з новою системою моніторингу вод, яку запровадили у 2019 році. Також розглянули результати розробки таких важливих розділів Плану управління річковим басейном як виділення масивів поверхневих вод, аналіз антропогенних впливів на якісний та кількісний стан вод, створення реєстру зон, що охороняються. На основі цих даних було розроблено пропозиції для програми діагностичного моніторингу поверхневих вод на 2020 рік.

Нагадаємо, сьогодні розглянули основні причини обміління Шацьких озер. Серед них – неефективна робота гідротехнічих споруд, вплив Хотиславського кар’єру, але найголовніше – зміни клімату, а саме зменшення кількості опадів.

1 Коментар Причини обміління Шацьких озер обговорили на засіданні Басейнової ради річок

  1. На Басейновій раді з презентацією «Проблеми зміни водності шацьких озер» виступив заступник начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Геннадій Мушка. Оратор тримав себе впевнено, у виступі використав багато малюнків, цифр і іншого хламу з нужника управління водними ресурсами області, але коронною фразою його доповіді стала цинічна заява-звернення до присутніх: «Ви пойміте (зрозумійте: авт.,), що господарська діяльність не впливає на обміління Світязя…». Не знаю, скільки разів у рік він їздить на шацькі озера на шашлики, але чи помічає густу сітку ягідних плантацій, які мертвою петлею здушили природну святиню Волині, сказати важко. Чи знає він про те, що бізнесмени, які влаштували свій бізнес навколо Світязя, використовують воду для поливу ягідників прямим висмоктуванням помпами з озера, або опосередковано – з свердловин? Негативний вплив на водність озера Хотиславського кар’єра ще не доведений, а плантації «ягідних» бізнесменів забирають води на порядок більше, ніж її споживає згаданий кар’єр. Чи Мушка в долі з цими бізнесменами? Якщо долю водних ресурсів будуть вирішувати такі мушки, то немає сумніву, що в найближчі роки Світязь може трансформуватись в місцеву Сахару. Завдяки, звичайно, їм, мушкам, які замилюють правдиву інформацію. Світязь треба (в першу чергу), рятувати від бізнесу.
    Відповісти

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*