При поділі Волині три райони можуть бути самодостатніми , – голова Волиньради

29.07.2019 / Новини

Щоб прийняти виважене рішення про кількість районів на Волині, потрібно мати повну інформаційну картину їхніх функцій в державі.

Про це заявила голова обласної ради Ірина Вахович, – повідомляється на сайті Волинської облради.

Зі слів голови, їй як науковцю імпонує пропозиція Мінрегіону України про поділ області на 3 райони з центрами у Луцьку, Ковелі та Володимирі-Волинському.

За розрахунками фахівців, в Луцькому районі проживатиме 451 тисяча людей і він матиме площу 5,5 тисяч квадратних кілометрів. У Володимир-Волинському районі – 181 тисяча мешканців, його площа – 2,4 квадратних кілометри. Найбільшим за площею урядові чиновники пропонують зробити Ковельський район – 12 тисяч квадратних кілометрів. Орієнтовна кількість населення цієї території – понад 400 тисяч осіб.

У волинських еспертів є пропозиція створити в області 4, а не 3 райони. Четвертий пропонують об’єднати навколо Каменя-Каширського, долучивши нинішні  Любешівський, Ратнівський, Камінь-Каширський та частину Маневицького району (без Колківської та  Красновільської ОТГ).

Ірина Вахович вважає, що до такої пропозиції потрібно ставитися стримано, дбаючи про ефективну стратегію розвитку області.

“Якщо з районами будуть бюджетні взаємовідносини, то, можливо, формат 4 районів буде вигідний. Адже якщо ці райони матимуть серйозні функції, то ми виграємо в тому, що  державне фінансування буде більшим. Але, в принципі, я не бачу загроз, якщо в області буде три райони, як пропонує Мінрегіонбуд.

Північ Волині хоче до Ковеля, а не до Каменя-Каширського. Адже Камінь-Каширський на сьогодні не є полюсом росту. Саме тому Любешів, Маневичі та Ратне не хочуть до нього центруватися. Залишається величезний ризик депресивного майбутнього для території Камінь-Каширської району.

Коли ми ведемо мову про регіональну економіку, то розуміємо, що, в першу чергу, вона базується на теорії розміщення, яка передбачає, що райони повинні ділитися за певними критеріями. Центр повинен бути рівновіддалений, в ньому має бути розбудована інфраструктура, наявні кадровий та інші потенціали. Всі ці фактори мають забезпечувати одинакові стартові умови для кожної території.

У нашому волинському випадку, розділяючи область на три райони, маємо впевненість про їхню самодостатність. А ось якщо поділимо на 4, то матимемо один депресивний. Звісно, в умовах, якщо активно запрацює КП “Волиньприродресурс”, північні райони матимуть більше можливостей для економічного розвитку”, – пояснює голова облради.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*