Прості поради, які допоможуть пережити переведення годинників на зимовий час

04.10.2017 / Новини, Статті

У ніч з суботи на неділю, 29 жовтня, о 4 годині ранку за київським часом в Україні переводять годинники на зимовий час (на годину назад). 

Переведення годинника може негативно вплинути на наш організм. Так, окрім проблем зі сном, перехід на зимовий час призводить до зростання втоми, зниження імунітету, концентрації уваги, поганого настрою, загострення хронічних захворювань тощо.

Але не хвилюйтеся! Лікарі наголошують, що пережити період адаптації доволі просто. Головне – дотримуватися порад, як перебудуватися на новий режим без стресу.

1. Готуйтеся до переходу на зимовий час заздалегідь

Упродовж тижня до переведення годинників почніть лягати спати трохи пізніше. Спочатку – на 15 хвилин, а потім кожні два дні “піднімайте” графік ще на 15 хвилин. Це допоможе поступово зміщувати ваші ритми сну і синхронізувати їх зі зміною часу.

2. Вчіться медитувати і розслаблятися

Ті, хто вміє використовувати методи релаксації, з будь-якими стресогенним ситуаціями справляються швидше і легше. Не забудьте відкривати штори, щойно ви прокидаєтеся. Увечері навпаки закривайте їх – щоб заспокоїтися перед сном.

3. Займайтеся спортом

Активний спосіб життя сприяє створенню в організмі захисного фону проти стресів і покращує механізми адаптації. Вправи в залі, біг чи звичні прогулянки на свіжому повітрі спростять перехід організму на зимовий час. До речі, ранкову гімнастику ніхто не скасовує!

4. Ніяких снодійних

Так ви позбавите себе можливості природним шляхом звикнути до нового ритму. Якщо вам не спиться, спробуйте просто полежати і помріяти із заплющеними очима. Позитивно на ваш сон вплинуть трав’яні чаї або склянка теплого молока з медом. І не втрачайте дорогоцінний час – краще займіться сексом або прийміть теплу ванну 😉

5. Відмовтеся від кави та алкоголю

Кофеїн і алкоголь заважають циклу сну. За день або два до переведення годинників обмежте споживання цих напоїв. Це допоможе легше змістити графік сну.

6. Правильні робочі пріоритети

До кінця робочого дня, коли біологічний годинник вже налаштований на відпочинок, а на вулиці стемніло, вам доведеться затриматися на роботі на цілу годину довше, ніж зазвичай. Постарайтеся залишити приємну легку частину роботи на вечір, а не мучити організм важким розумовою аналітичною працею.

7. Тіште себе

Постарайтеся чимось себе потішити в ці осінні дні. Дозвольте вашому організму виробляти ендорфіни, гормони щастя.

Джерело: Радіо МАКСИМУМ

 

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*