Прокуратура звинувачує понад тисячу волинських бійців у самовільному залишенні військової частини (відео)

14.04.2016 / Новини

Військова прокуратура обвинувачує майже півтори тисячі волинські бійців у самовільному залишенні військової частини.

Про це повідомляє Громадське. Волинь”.

8 квітня у Володимир-Волинському міському суді слухалось кілька таких справ. Одна з них – відносно гарматника 51-ї ОМБ Олександра Хваса. Сам обвинувачуваний каже, що військову частину справді залишав. Були сімейні проблеми і відлучався на день, отримавши усний дозвіл від керівництва.

На судове засідання запросили свідків. Серед них – бойовий побратим з очолюваного Хвасом відділення Віталій Штандер. Його теж звинувачують за аналогічною статтею Кримінального кодексу України. Він стверджує, що в заявлений в позові період Хвас був у військовій частині.

«Разом ходили в наряди. По КТП. Він був черговим, а я днювальним. Ми мінялися. Чернівецька прокуратура написала, що мене шукають. Як вони мене шукають? Я ж нікуди не ховаюсь! Наш командир ніколи нас не кидав і в зоні АТО, він зарекомендував себе, як людина, на яку можна покластися. Були такі, які кидали, і я можу їх зараз назвати. Це – підполковник Пабченко і підполковник Роживець», – заявляє боєць.

Суддя Володимир-Волинського міського суду Олександр Лященко каже, що нині відкрито понад 1000 кримінальних проваджень відносно волинських бійців за частиною 3 статті 407 Кримінального кодексу (самовільне залишення військової частини на термін більше одного місяця). Переважна більшість цих справ розглядається за місцем знаходження 14-ої (51) ОМБ, у місті Володимирі-Волинському.

«Із реальних покарань були штрафи. І були справи, де призначались позбавлення волі з іспитовим терміном. В переважній більшості справ був винесений виправдальний вирок», – каже суддя.

На суд у справі Хваса не з’явилися свідки з військової частини. Прокурор Луцького гарнізону Олександр Левчук пообіцяв забезпечити їх явку на наступне судове засідання, що відбудеться 29 квітня. Поки військова прокуратура шукає докази самовільного відлучення від військової частини, Олександр Хвас не занепадає духом. Він впевнений, що держава зацікавлена встановити істину.

«Не ховався ні від повістки в АТО, ні від прокуратури і не буду ховатися від того, що вони мені інкримінують. Прокуратура пропонувала мені заплатити штраф 6 тисяч гривень. Я відмовився, бо в мене є сім’я і я не винен. Сказав, що буду боротися в суді. Думаю, це все завершиться добре і нас виправдають. Бо таких хлопців багато, а кого будуть мобілізовувати? Якщо буде нормальне командування, то я теж ще піду захищати Батьківщину!», – каже Хвас.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*