Продукти дорожчають, найвищі темпи – у борщового набору, гречки та лимонів

06.04.2020 / Новини

За оперативними даними, ціни на продукти харчування надалі зростають, однак, за останній тиждень ажіотаж послабився.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Національний банк України.

За даними НБУ, найвищими темпами надалі дорожчають овочі борщового набору, крупи, особливо гречка, та цитрусові.

При цьому, зростання цін на окремі товари відображало як підвищений попит, і звуження пропозиції. Так, зростання цін на м’ясо та овочі борщового набору можна пояснити закриттям ринків та відсутністю міжміського сполучення (відповідно, зменшенням/відсутністю пропозиції з боку дрібних господарств).

До своєрідних «індикаторів кризи» належать гречана група та туалетний папір. Також значно подорожчали продукти “антисептики” – часник, цибуля, лимони. Ажіотажний попит на них спостерігався і під час свинячого грипу 2009 року. Однак і девальвація гривні також мала вплив (лимони та часник переважно імпортуються), зазначено в огляді.

Крім того, ціни на лікарські препарати зростають під тиском попиту та послаблення гривні.

Натомість, зростання цін на послуги стримується обмеженим попитом на них. Зокрема, в останні дні практично зупинили зростання ціни на доставку із закладів громадського харчування. Незмінними залишились і послуги хімічного чищення, які доступні для замовлення через інтернет. Триває зниження цін на паливо під впливом падіння світових цін за надлишкової пропозиції та падіння попиту.

Як повідомлялося, в Україні 11 березня 2020 року було запроваджено загальнодержавний карантин до 3 квітня 2020 року через епідемію коронавірусу. 25 березня Кабмін посилив карантинні заходи та запровадив режим надзвичайної ситуації до 24 квітня.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*