Про них писав «КОРДОН» у році, що минув: фотограф та відеооператор з Любомля Роман Мучак

03.01.2020 / Новини

Через об’єктив спецтехніки Романа Мучака пройшли кадри багатьох подій, насамперед районного масштабу. Людські спогади  оживають та передаються у сворених ним світлинах та відео, створюючи багатовікову фототеку для майбутніх поколінь.

«Фотографувати почав, коли ще малим вчився у школі, — говорить Роман Володимирович. — Батько працював у районці фоторепортером, і часто давав мені фотоапарат. Напевно, саме він прищепив мені любов фотографії. Ще тоді я робив свої перші знімки.

Пам’ятаю, який довгий і виснажливий процес потрібно пройти, аби вийшла фотографія… Не те що зараз. Пізніше, коли вступив до університету, цю справу закинув, проте після закінчення вишу знову взявся за фотоапарат, оскільки за професією інженера-будівельника працювати не став».

Багато жителів Любомльшини, гуляючи на весіллях, певно бачили за роботою Романа Володимировича, адже відзняв він їх не один десяток. Раніше знімав по різних містах, навіть у Білорусі.

«Зараз — говорить, — вже зйомками став займатися менше, діяльність більш спрямована на друк фото, виготовлення альбомів і тому подібне, на все часу не вистачає. Знімали, правда, випускні у школах та дитсадках».

Багато хто вважає, що коли має хто має дорогий фотоапарат, то вже вважається фотографом.

«Професійний фотоапарат — це лише половина успіху. Важливішим є навіть не сама камера, а об’єктив. Ті об’єктиви, які продаються разом із фотоапаратом, для професійної зйомки не годяться. Фотографи їх ще називають просто «затичками», — міркує з цього приводу Роман Мучак. — Тому, аби мати хороший результат, потрібно мати хороший об’єктив, який коштує часто навіть більше за сам фотоапарат.”

Ну і, звичайно, вважає Роман, потрібно любити цю справу, набувати досвіду, експериментувати, кожен раз відкривати для себе щось нове, бачити цікаве в деталях — лише тоді знімки будуть хорошими та якісними.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*