Представники відділів освіти громад Любомльщини розповіли про завершення поточного навчального року

27.05.2020 / Новини, Статті

Закінчення навчання 2019-2020 року напевне вперше за всю історію існування шкіл відбудеться без традиційного «останнього» дзвоника.

Карантин в Україні через світову епідемію коронавірусної хвороби, який оголошено з 12 березня, вніс серйозні корективи у наше життя, образно кажучи, спинив його звичний рух, серед усього змусив і  навчальні заклади перейти на дистанційне навчання. Благо, що є така  можливість завдяки мобільним телефонам, комп’ютерам та інтернету. Правда, були сподівання на завершення карантину через місяць. Проте склалось не так, як гадалось, – пише Наше життя.

Нині ще тривають заочні уроки у школярів, з учителями спілкуються онлайн і у відеоінформаціях чи повідомленнях. Кажуть, що декому з дітей цей процес навіть подобається, інші вже скучили за школою, особливо за спілкуваннями  з однокласниками, але усі діти в цих умовах отримали ще одного домашнього вчителя — маму чи тата. Хоча і батькам такий розклад став корисним: згадали те, що колись вчили чи не довчили, краще пізнали своїх дітей і їх нахили до науки, зрозуміли, як нині ускладнено шкільну програму, і, мабуть, багато чого нового дізналися у тісному щоденному контакті про своїх синів і доньок. Тому, мабуть, і поширюється у соцмережах жарт: незабаром  батьки дізнаються свої оцінки. Ось такі реалії, які мусимо сприймати серйозно, але без паніки та відчаю,  та з надією, що все обов’язково у нас буде добре.

Цьогоріч, на жаль, учні, вчителі і батьки переливів останнього дзвоника не почують.

20 травня відбулася нарада у голови райдержадміністрації Ігоря Оксенчука, на якій обговорили важливі питання завершення 2019-2020 навчального року та проведення ЗНО. Як поінформувала завідуюча сектором освіти Анастасія Савош в умовах, що склалися, у всіх навчальних закладах району організовано процес дистанційного навчання з урахуванням матеріально-технічних можливостей закладів освіти. З 6 квітня для учнів 5-11 класів діє проект «Всеукраїнська школа-онлайн», уроки з 11 предметів транслюють українські канали.

Анастасія Савош наголосила,  що питання виконання освітньої програми, навчального плану є внутрішнім завданням кожного закладу. Також вона повідомила, що Міністерство освіти і науки України рекомендує завершити освітній курс до кінця травня, а навчальний рік — не пізніше 1 липня. Пунктами проведення основної сесії ЗНО-2020 у районі визначено районну гімназію та міську школу №3.

У повній кількості згідно реєстрації участь у ЗНО беруть учні Любомльського і Шацького районів, студенти Любомльського професійного ліцею. Попередньо визначено, що ЗНО буде відбуватись з 25 червня до 17 липня.

Останній навчальний день у школах району буде 29 травня. Як проходить завершальний підсумковий етап,  турботу про випускників та інші шкільні питання ми з’ясовували у керівників відділів освіти місцевих рад.

Василь СТРІЛЬЧУК, начальник гуманітарного відділу Вишнівської ОТГ, діє 9 шкіл:

— Незвично, але закінчення навчального року відбуватиметься без урочистої лінійки і без останнього дзвоника. Можливо, ще будуть до 29 травня якісь пом’якшення, тоді внесемо зміни. Усім учням будуть виписані табелі успішності, для 4 і 9 класів скасовано державну підсумкову атестацію, до 15 червня отримають свідоцтва дев’ятикласники. ЗНО проходитиме згідно рекомендацій Міністерства освіти, так само  вручення документів випускникам.  Щодо відкриття дитсадочків з 25 травня, то там пропонуються дуже серйозні вимоги, не знаю як це сприймуть батьки, бо є певні ризики для малят. У іншому, намагаємось жити в ритмі, готуємось до початку наступного навчального року, бо оздоровчих таборів при школах сьогоріч  не буде.

Наталія ДАНИШ, начальник відділу освіти Рівненської сільради, діє 6 шкіл:

— Навчальний рік наближається до завершення дистанційно, проходять зрізи знань, головна наша турбота про випускників 11 класів, бо вступить  у вуз чи ні, нині для них важливо, вирішується певним чином їх доля. Готуємось до пробного ЗНО, яке орієнтовно планується на 15-17 червня.  Для підвозу в пункти здачі ЗНО підготували наші автобуси, відповідно спланували  відпустки водіям і вчителям, все робимо для зручності нашим учням.  А для 9-класників уже замовили документи, їм, як кажуть, повезло, ДПА відмінили, але з іншої сторони, вони навіть не знають, що таке екзамен – не довелось поки що його здавати. Словом, цей навчальний рік запам’ятається усім. Щодо випускних, то вирішуємо, щоб щось цікаве і пам’ятне для них провести, може, флешмоб на вулиці, шукаємо ще варіанти. Як і торік ми підготували успішним дітям одноразову річну стипендію за досягнення у навчанні, спорті, дослідженнях, творчості, іншому. До 25 травня старанні учні 4-11 класів отримають грошові винагороди за навчальний рік – загальна сума становить 36 тисяч гривень.

Віталій МАРЧУК, начальник відділу освіти Головненської селищної ради, діє 6 шкіл:

— У кожній школі свої плани щодо завершення навчання, але усі з дотриманням рекомендацій і застережень Міністерства освіти, адже карантин, дистанційне навчання для усіх зовсім нове і незвичне. Все мусить проходити так, як дозволяє ситуація. Але ЗНО зараз головне, і наші школи до цього готуються серйозно, автобуси для підвозу маємо, вчителів для супроводу також. Випускникам бажаємо віри у себе і успіхів та здоров’я, думаю, всі разом достойно справимось із тими викликами, які нам випали. А табелі успішності можливо розвеземо учням по домівках, у селах це просто зробити.

Наталія ОКСЕНТЮК,  головний спеціаліст відділу освіти і молоді Любомльської міськради, діє 10 закладів освіти:

— Можна сказати, дистанційне навчання року завершується, хоч і не звично, але серйозно, ми не розгубились у складній ситуації, зуміли правильно організуватись і подбати таким чином про освіту наших  дітей. У наших школах 96 випускників, два заклади — гімназія  і школа №3, визначені пунктами для проведення основних сесій ЗНО, також пробне ЗНО буде проходити у школі №3. Бажаємо і учням,  і вчителям успішного завершення цього нелегкого навчального періоду. Щодо оздоровлення дітей, то при школах  таборів не буде, а ось про літні табори відпочинку у туристичних місцях, то ще чекаємо рекомендацій, кошти у міськраді на це передбачено.

Валентина ХВАС.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*