Пожежа у Нотр-Дамі: є загроза обвалення трьох елементів собору (ФОТО)

19.04.2019 / Новини

Французькі експерти визначили кілька критичних точок у Соборі Паризької Богоматері, які необхідно негайно зміцнити, щоб уникнути обвалення.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Le Figaro, – передає Європейська правда.

Перший критичний елемент розташований у північному трансепті (поперечний неф. – Ред.) собору.

Трикутний елемент довжиною близько 15 метрів і вагою кілька тонн, який тягнеться по фасаду, більше не підтримується опорними балками даху.

“Сьогодні ввечері була проведена значна робота, щоб зміцнити верхню частину, спорудили щось на зразок опор”, – сказав у четвер міністр культури Франк Рістьє.

Цей елемент в разі падіння може призвести до обвалення значної частини північного фасаду.

Другий елемент, що викликає побоювання, – це західний фронтон. Він знаходиться між двома дзвіницями. Цим елементом закінчується західна частину даху нефа. Перекриття, на які він спирався, впали після пожежі.

“Він дуже крихкий, він нахиляється, особливо тому, що статуя янгола нагорі була настільки обпечена, що розкололася до самого кінця”, – пояснив Рістьє.

Третій проблемний момент – кут південної дзвіниці, “який настільки нагрівся, що камені стали повністю аморфними, що існує ризик руйнування химер”.

“Якщо вони впадуть, вони можуть поставити під загрозу великий орган, який досі зберігся. Операція зі зняття химер вже почалася”, – сказав міністр.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*