«Потрібно переконувати уряд не закривати шахту № 9», – Гузь на зустрічі з колективом гірників

12.09.2018 / Новини

Колектив шахти №9 «Нововолинська» продовжує протестні акції. На копальню 11-го вересня прибув народний депутат України Ігор Гузь, щоб ознайомитися із ситуацією, яка складається на копальні та висловити своє бачення можливих варіантів її вирішення. Разом із шахтарями парламентар буде звертатися до уряду.

Протести на шахті №9 тривають. Колектив копальні більше тижня відстоює свої вимоги, пише БУГ.

Дев’ятий день протестів, наказ про звільнення директора копальні та відсутність коштів на погашення заборгованості

Ще 3-го вересня гірники шахти №9 відмовилися приступати до роботи, вимагаючи погасити заборгованість по заробітній платі за липень та серпень. За час протесту колектив приходив у ДП «Волиньвугілля», зустрічався з головою ОДА Олександром Савченком та навіть тимчасово приступав до роботи.

10-го вересня ранок шахтарів розпочався тим, що на територію підприємства прибуло близько 30-ти невідомих людей, одягнутих в чорне. Як згодом з’ясувалося, це була приватна охоронна фірма, яку найняв в.о. генерального директора ДП «Волиньвугілля» Андрій Пилипюк задля власної безпеки. Він пояснював, що неодноразово чув на зборах з колективом 9-ї погрози в свою сторону.

Того ж дня на зустрічі він повідомив, що є наказ про звільнення директора шахти №9 Володимира Юрківа, який він видав за погодженням з Міністерством енергетики та вугільної промисловості. Пилипюк писав доповідні на Юрківа через те, що той не передає баланси шахти для виокремлення її в окреме ДП «Шахта №9».

Разом з тим, щодо заробітної плати, у п’ятницю, 7-го вересня, Пилипюк повідомляв, що через заборони та зриви відвантаження вугілля, компанія «УНП» відмовилася брати на реалізацію вугілля, тож коштів на виплату заборгованості не було. Та 10-го вересня, коли прибув на підприємство з охороною, все ж таки повідомив колективу, що буде виплата за липень 75% промисловій та 100% непромисловій групі.

Пилипюк домовився з Андрієм Венгриним таки прийняти на реалізацію вугілля, якого на складі підприємства назбиралося вже 7,5 тисяч тонн. Отримавши передоплату, 10-го вересня гірникам 9-ї виплатили зарплату за липень у розмірі 49, 8 %. Гендиректор «Волиньвугілля» був впевнений, що вирішив усі питання з гірниками і сьогодні вони приступлять до роботи.

Однак колектив очікує виплати усієї заборгованості, а головними вимогами є – не звільняти директора та скасувати наказ Міністерства №550 (30-го листопада 2015-го року Міністерство вугільної промисловості та енергетики, керуючись розпорядженням Кабінету Міністрів України від 08.07.2015 № 696-р «Про ліквідацію деяких збиткових вугледобувних підприємств» видало наказ № 550 «Про створення ДП «Шахта № 9 «Нововолинська» шляхом виділу» діючого ВП «Шахта № 9 «Нововолинська» зі складу «Волиньвугілля»).

Колектив копальні розповів нардепу про ситуацію та події, які відбуваються на шахті.

“Директора Юрківа обвинувачують, що він не хоче передавати баланс підприємства. Це все через побоювання закриття копальні, адже згідно із наказом №550 така доля чекає підприємство. Трудовий колектив проти. Пилипюк хоче зняти з посади Юрківа. Вчора була найнята так звана охоронна фірма, а для нас вони просто “тітушкі”, які привіз сюди гендиректор «Волиньвугілля». Ми хочемо почути ваше бачення і чим можете допомогти”, – зазначив голова незалежної профспілки шахти№9 Василь Гура перед нардепом.

Гузь перед шахтарями розповів, що має принципову позицію – не втручатися в кадрові питання. Щодо іншого – готовий підтримати. Парламентар згадав і за Венгрина, який пробував виходити з ним на зв’язок і пропонував “певні моменти”, від яких нардеп відмовився.

“Питання “вибиття” коштів, Насалик, брифінги – я завжди на стороні шахт і профспілок. Те, що я побачив вчора… Моя думка – розбиратися потрібно людяно, з представниками правоохоронних структур, в межах чинного законодавства. Привозити “тітушню” – неправильно. Такі люди викликають збурення серед шахтарів”, – зазначив Гузь.

Нардеп повідомив, що розуміє, що завдання №1 – відмінити наказ №550 та не допустити закриття копальні.

“Насалик не підтримує вугільну галузь, поводить себе неправильно. В мене з ним діалогу немає та інструментаріїв впливу на скасування наказу також. Моя заява про відставку Насалика, на жаль, не підтримана в парламенті. На наступний тиждень пленарні засідання у Верховній Раді, тому потрібно переконувати уряд”, – говорить Гузь.

Обранець домовився із шахтарями, що буде організовувати зустріч з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, з яким потрібно мирно спробувати вирішити питання по шахті та не допустити її закриття. Окрім того, Гузь зазначив, що готовий підтримувати шахтарів у протестних акціях, якщо нічого не дасть результату.

Не допустити звільнення Юрківа та закриття шахти

На зустріч парламентаря з колективом шахти№ 9 прибув і Пилипюк. Він почув позицію нардепа. Попросив шахтарів приступити до роботи і пообіцяв, що заборгованість буде виплачено. Разом з тим, повідомив, що є наказ про звільнення Юрківа, погоджений з міністерством.

Колектив обурений та вимагає не звільняти директора. Голова місцевого осередку НПГУ Сергій Макаров нагадав Пилипюку, як в свій час вони відстоювали його інтереси на шахті №1 та виступали проти звільнення з посади директора. Пояснив, що така ж позиція зараз у колективу шахти № 9, який не бажає втратити нинішнього керівника.Пилипюк ще раз зазначив, що з нового статуту ДП «Волиньвугілля» виключили згадування про наказ №550 і шахта буде працювати як окреме підприємство, є техніко-економічне обґрунтування доцільності роботи копальні та закривати її не будуть.Домовитися колективу з гендиректором «Волиньвугілля» поки до кінця не вдалося. Завтра шахтарі знову планують йти на розмови до Пилипюка.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*