Посольство України в Мексиці звинувачують у вимаганні грошової “допомоги” за видачу візи

10.01.2019 / Новини

Двоє мексиканців у Києві поскаржилися, що посольство України в Мексиці вимагає гроші при отриманні візи, натомість у МЗС кажуть, що згаданий скаржниками внесок є добровільним.

Про це йдеться у розслідуванні телеканалу ТСН.

Журналісти повідомили, що інформація про сумнівні грошові збори надійшла до них від мексиканців, які були змушені сплатити ці кошти, щоби легально потрапити в Україну.

Один з них, адвокат Карлос Едуардо Сото Тревіно заявив, що в українському посольстві в Мексиці консул перед вирішенням візових питань нібито вимагає здати кошти на потреби української армії.

“Тричі, коли я звертався по візу, коли процес розпочинався, вони показували такий аркуш, на якому написано листа, і вона просить вас написати аналогічний, де йдеться про те, що ви робите благодійний внесок у розмірі 80-100 доларів у руки консулу чи комусь іншому в посольстві, і тоді ви отримаєте візу. Звісно, за візу сплачується окремо”, – сказав він.

Сото розповів, що візові питання вирішує консул Ганна Пророк. За його словами, щоразу віза коштувала йому по сто доларів, а ось сума внеску – не менше 80 доларів.

“Вона, Ганна Пророк, радить написати цей лист власноруч і віддати кошти на благодійність без чека”, – стверджує Сото.

Інший мексиканець Сергіо Пенья Серрано підтверджує, що в посольстві на стенді “Інформація” справді висить приклад листа про добровільні пожертви.

“На столі лежала форма листа, яку треба було відтворити, про те, що я добровільно жертвую гроші на Донбас”, – каже він. Сергіо розповідає, що його обурили такі нав’язливі заклики до благодійності.

“Консул сказала, що немає жодного стосунку до цього документу, тоді я відповів, що вони мають забрати його з консульського відділу. Я спитав, що це за папірець? Вона сказала, не знаю!” – розповів мексиканець і додав, що нічого платити не став.

Коли ж настав час забирати візу, Сергіо, за його словами, не пустили до посольства.

“За візу я сплатив особисто в руки консулу, не через банк. Жодного чека не отримав. Це було дуже дивно. Вона не дозволила мені зайти, а гроші взяла на задньому дворі посольства”, – стверджує він.

Консул України в Мексиці Ганна Пророк, утім, спростовує. “Такого бути не може. Я такого випадку не знаю… Якщо громадяни здають гроші на АТО – це їхня особиста справа, а не моя”, – зазначила вона.

У Міністерстві закордонних справ розпочали перевірку відповідно до скарг, але порушень не знайшли, йдеться у матеріалі. У відомстві кажуть, що гроші на потреби війська збирають із 2014 року.

“Я маю повідомити, що це добровільна справа, отже, ініціативно окремі співробітники виявили бажання формувати ці кошти і передавали їх в київський військовий госпіталь на лікування військових, які опинился в зоні бойових дій”, – пояснив заступник директора консульської служби Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич.

Підтвердження передачі цих коштів у госпіталь журналісти не мають та стверджують, що не знайшли такої інфомації у медичному закладі.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*