Посівна-2019 в Україні: яких культур засіяли найбільше

23.06.2019 / Новини

Наскільки успішною цьогоріч стала весняна посівна кампанія, порівняно з минулим роком, та що саме сіяли українські аграрії? Про це розповідає аналітик зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією УКАБ Дарія Гриценко. 

Станом на 10 червня в Україні відсіяли всі основні ярі зернові і зернобобові культури. Наразі фактично засіяно 2,17 млн га ранніх ярих зернових і зернобобових культур, що становить 97% від прогнозованих 2,2 млн га, – пише Конкурент.

Фактичні площі під кукурудзою та соняшником виявилися більші, ніж очікувалось: 4,76 млн га та 5,72 млн га відповідно.

Проте посівні площі під соєю наразі менші, ніж прогнозувалося – прогноз становив 1,82 млн га, а фактично засіяно лише 1,56 млн.

Найбільше ранніх культур засіяли в Полтавській, Чернігівській, Дніпропетровській і Харківській областях. Розглядаючи окремі культури, варто зазначити, що областями-лідерами за площами посіву кукурудзи на зерно є Полтавська, Чернігівська і Вінницька області; по соняшнику – Дніпропетровська, Кіровоградська і Харківська області; по сої – Полтавська, Хмельницька і Київська області.

Загалом структура посівів не зазнала значних змін порівняно з минулим роком, і обсяги посівних площ залишилися на тому ж рівні (з незначним скороченням площ під соєю і збільшенням під кукурудзою). Так, порівняно з аналогічною датою минулого року в поточному сезоні було засіяно майже на 190 тисяч га більше кукурудзи та більш як на 180 тисяч га менше сої.

Минулого року було посіяно 90% сої від прогнозованих площ, цього року (навіть з урахуванням скорочення площ під соєю) посіяно 86% від прогнозу. Площі посівів під соняшником залишилися на тому ж рівні.

Весняна посівна цього року дещо затягнулася через сильні дощі в центрі та на заході України, що не дозволило деяким агровиробникам вчасно вийти в поля для посіву пізніх ярих культур (соняшнику, кукурудзи та сої). Тому по цим культурах ще можливий досів, особливо по сої, що висівається зазвичай останньою.

Результати посівної суттєво не відрізняються від минулого року, який був рекордним за врожайністю. Проте прогнозувати, яким буде врожай у 2019 році, ще рано: багато залежатиме від можливих досівів та погодних умов цього літа та осені.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*