Польща запросить на роботу лікарів з України

19.10.2017 / Новини

Уряд Польщі має намір запросити на роботу до країни лікарів з України.

Про це пише «Gazeta prawna» у редакційному матеріалі на цю тему, – інформує Zaxid.net.

Джерела видання в Україні стверджують, що сьогодні тривають переговори про працевлаштування українських лікарів у Польщі. Ці наміри також підтвердили у Міністерстві здоров’я Польщі.

«Ми розглядаємо можливість використання німецьких рішень, тобто надання обмеженого права на роботу у конкретному місці», – пояснює речниця Міністерства охорони здоров’я Мілена Крушевська.

«Такий лікар мав би право виконувати певну роботу у певній лікарні. Наприклад, якщо у Ряшеві є потреба у хірургові, то лікарня могла б працевлаштувати для цього працівника з України навіть без необхідності узгодження відмінностей в освіті. Вже під час роботи в Польщі лікар клопотався б про повноцінну професійну діяльність. Механізм стосувався б лікарів з-поза меж Євросоюзу. А міністр МОЗ Константин Радзивіл не приховує, що йдеться про лікарів з-за східного кордону. Про такий механізм він згадував під час дискусії у Сеймі, що стосувалась страйку польських лікарів», – пояснює «Gazeta prawna».

Сьогодні лікар, який здобув освіту поза межами Євросоюзу повинен передусім нострифікувати свій диплом, доповнити відмінності в освіті і скласти іспит з польської мови (медичної термінології), щоб почати працювати за спеціальністю.

«Через складність цієї процедури лікарі неохоче це роблять», – каже професор Лех Чичевський з Білостоцького медичного університету. Згідно з останніми даними Вищої палати медицини у Польщі працює лікарями 1137 іноземців з 98 країн – переважно з України (306 лікарів), Білорусі (139) та Німеччини (81).

Газета пише, що українська влада скептично налаштована щодо намірів Польщі запросити на роботу лікарів з України. У Верховній Раді триває розгляд медичної реформи і політики в Україні кажуть про надзвичайно малі зарплати медиків. Побоюються також, що пропозиція польського уряду призведе до відтоку лікарів з України.

«Gazeta prawna» зазначає, що з 2004 року із Польщі виїхало понад 8 тис. лікарів, а приїхало працювати лише тисяча. Уряд розраховує, що спрощення умов роботи для іноземців виправить кадрову діру в медичній галузі.

Польські лікарі почали виїжджати ще у 2004 році, коли Польща вступила до ЄС. У 2005 році 1700 лікарів подали заяви про виїзд закордон, у кожен наступний рік ця цифра коливалась від 600 до понад 800 щороку. При чому, що такі заяви подають лише ті лікарі, які планують виїзд у країни Євросоюзу. Статистики щодо лікарів, які виїжджають, наприклад у США або Канаду немає. Причина виїзду однакова – низька заробітна плата.

Відтак у Польщі гостро бракує лікарів. У країнах ЄС на одну тисячу мешканців припадає в середньому четверо лікарів, а у Польщі цей показник становить лише 2,3. Загалом у Польщі працюють 89,8 тис. лікарів. Таким чином, щоб довести показник до середньоєвропейського Польщі треба збільшити кількість лікарів на понад 64 тис. осіб – до 154 тис. І хоч Міністерство охорони здоров’я Польщі збільшило держзамовлення на навчання лікарів у ВНЗ на понад 850 місць – до 4368 у 2017 році, цього все ж замало.

Тим часом у Польщі вже тиждень триває страйк лікарів і студентів-медиків, які вимагають покращення умов праці та підвищення заробітної плати. Частина протестувальників у Варшаві оголосили голодування. Вони вимагають збільшити видатки на охорону здоров’я до 6,8% ВВП. Сьогодні ця цифра становить дише 4,7% від ВВП.

Молоді лікарі без спеціалізації, які щойно закінчили навчання, отримують в Польщі близько 2 тис. злотих (14 тис. грн) у місяць. Це удвічі менше ніж заробляють касири у популярних супермаркетах. Лікарі вимагають підвищення зарплати до 4,4 тис. злотих (30,4 тис. грн).

У березні 2015 року МОЗ Польщі провело дослідження в 555 закладах охорони здоров’я, де є лікарняні ліжка, у всіх воєводствах. З’ясувалось, що зарплата ординатора або його заступника становить понад 11 тис. злотих, лікаря другого рівня спеціалізації – понад 8 тис. злотих, першого рівня – 6,7 тис., а без спеціалізації – понад 5 тис. Ці суми містять винагороду за основну ставку, а також надбавки, зокрема і надбавки за чергування.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*