Польща хоче відкрити ще один залізничний маршрут в Україну

22.02.2018 / Новини

Міністерство інфраструктури Польщі планує скерувати 40 мільйонів злотих (близько 320 мільйонів гривень) на реконструкцію залізничної колії Перемишль-Мальховіце та підтримує відкриття нового прикордонного комбінованого – авто- і залізничного переходу Мальховіце-Нижанковичі на кордоні з Україною.

Про це заявив міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик після поїздки на дрезині від Перемишля до прикордонної станції Мальховіце, передає ЦТС.

Ми відвідали лінію № 102 (Перемишль-Мальховіце), про яку багато говорять в Перемишлі. Ця лінія надзвичайно цікава. До мене звернувся пан Кухчинський з проханням проаналізувати, чи можна її відновити. Сподіваюся, що це можна зробити не тільки до Мальховіце, Нижанковичів, але також до Кросьценка і Загужа, в цілому, по цій лінії. Я переконаний, що в цьому є сенс,– заявив він.

Водночас, польський чиновник не назвав точних термінів для виділення коштів та початок робіт.

Зазначимо, до 1994 року по ділянці Перемишль-Нижанковичі-Хирів-Кросьценко курсував поїзд Варшава-Загуж.

Він проїжджав територією України без зупинок. Раніше на українському відрізку шляху існувала європейська колія (1435 мм). Після 1994 року ділянка Нижанковичі-Хирів-Кросьценко перебувала на ремонті, в результаті чого євроколія між Нижанковичами і Хировом була перешита на стандарт 1520 мм. Комбінована колія між Хиривом та Кросьценком збереглася.

Для Польщі відновлення маршруту Перемишль-Хирів-Загуж має практичне значення, оскільки транзит через територію України скоротить шлях з Перемишля до Загужа.

Наприкінці 2016 року активісти польської групи “Лінія 102”, яка виступає за відновлення руху поїздів на ділянці Перемишль-Нижанковичі-Хирів-Кросьценко, вперше за 22 роки проїхали з Перемишля до України. Волонтери приїхали з Польщі на дрезині. Згодом активісти ще кілька разів приїжджали до Нижанковичів на дрезині.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*