Половина альпійських льодовиків розтане до 2050 року

11.04.2019 / Новини

Льодовики в Альпах найближчим часом будуть танути дуже швидко і до 2050 року їх обсяг скоротиться приблизно наполовину при будь-якому сценарії глобальних кліматичних змін.

У гіршому випадку до кінця XXI століття в Альпах можуть зникнути 90 відсотків льодовиків, йдеться в статті, опублікованій в журналі The Cryosphere Європейського союзу наук про Землю (EGU), передає N+1, – пише УНІАН.

Льодовики європейських Альп є ключовим елементом екосистеми та економіки величезного регіону. Вони грають найважливішу роль в природному гідрологічному циклі; живлять річки, слугують джерелом води для населення і сільського господарства та забезпечують роботу гідроенергетичної галузі; забезпечують приплив туристів. Відступ і танення льодовиків, пов’язаний зі зміною клімату, матиме істотний вплив на всі сфери життя в Центральній Європі.

Обсяг льодовикових мас у горах залежить головним чином від двох факторів: швидкості приросту/втрати маси льодовика і швидкості його руху. Група вчених на чолі з Гаррі Цеколларі зі Швейцарської вищої технічної школи Цюріха провела детальну оцінку можливих варіантів розвитку подій для кожного з 4000 альпійських льодовиків. У якості основи для прогнозування автори використовували модель GloGEMflow, розширеної версії Глобальної моделі еволюції льодовиків (The Global Glacier Evolution Model – GloGEM), у якій враховуються обидва чинники: баланс поверхневої маси льодовиків і швидкість крижаних потоків.

За точку відліку вченими були взяті дані 2017 року, коли обсяг альпійських льодовиків становив приблизно 100 кубічних кілометрів. При мінімальному потеплінні, закладеному в європейську кліматичну модель EURO-CORDEX (сценарій RCP2.6), об’єм альпійських льодовиків скоротиться до 2100 року до 37 кубічних кілометрів, що становить трохи більше третини їх сучасного обсягу.

Згідно з цим сценарієм, викиди парникових газів будуть досягати максимуму в найближчі кілька років, а потім швидко почнуть зменшуватися, завдяки заходам, що вживаються людством. При сценарії з максимальним потеплінням (RCP8.5) парникові викиди будуть продовжувати рости й далі, середня температура до кінця століття перевищить рівень 1986-2005 років приблизно на 3,7 градуса.

У цьому випадку Альпи практично повністю позбудуться своїх льодовиків. Тільки на великих висотах залишаться окремі крижані плями, які становлять не більше 5-10 відсотків сучасного обсягу альпійських льодовиків.

При цьому Альпи втратять близько половини свого нинішнього обсягу льодовиків до 2050 року при будь-якому сценарії. Справа в тому, що через повільну реакцію льодовиків на потепління, що вже сталося, великі маси льодовиків сьогодні знаходяться нижче межі танення й зникнуть, навіть якщо людству вдасться зупинити подальше потепління клімату, зберігши його на рівні останніх 10 років. А от що буде з льодовиками після 2050 року, сильно залежить від того, які зусилля по скороченню викидів парникових газів світова спільнота зробить сьогодні.

 

 

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*