Польща змінила вимоги до студентів-іноземців

12.11.2019 / Новини

Відкриття польської студентської візи є важливим етапом для кожного абітурієнта і студента, які виїжджають на навчання в Польщу.

Однак вступна кампанія 2019 показала, що це ще й досить складний етап, оскільки в квітні цього року вступили в силу зміни до закону про іноземців.

Про це інформує Освіта.ua. 

Адаптуючись до директив Європейського Парламенту про в’їзд і перебування громадян з країн не членів ЄС, польське законодавство змінило вимоги до іноземців (зокрема й українців), які приїжджають на навчання в університети і академії, на наукові дослідження, стажування або волонтерство.

Зміни в польському законодавстві

Звичайно, безвізовий режим між Україною і країнами ЄС дозволяє нашим громадянам в’їжджати до Польщі на термін до 90 днів протягом півроку, маючи закордонний біометричний паспорт. Скористатися ним можуть туристи і слухачі мовних шкіл, особи, які виїжджають на короткочасну практику, стажування або курси підвищення кваліфікації. Якщо ж абітурієнт, студент зарахований до польського вузу, технікуму або ліцею – йому потрібна довгострокова Національна віза.

Саме на етапі відкриття студентських віз цього року виникло безліч запитань. Коли, здавалося, найскладніше вже позаду, адже на руках є довідка про зарахування з польського університету, нові візові вимоги стали для багатьох важким випробуванням. На сайті посольства ці вимоги були опубліковані пізно, а консультанти візових центрів плуталися, не надавали чіткої інформації.

Основні зміни в законодавстві спрямовані на виявлення «фіктивних студентів», які, маючи на руках студентську візу, виїжджали до Польщі тільки для працевлаштування. Тому зараз усіх, хто бажає отримати візу, чекає більш ретельна перевірка, яка має довести дійсність навчання в Польщі та наявність для цього коштів.

Оновлений перелік необхідних документів

  • Договір про зарахування на стаціонарне відділення від навчального закладу.
  • Документ, що підтверджує оплату за навчання.
  • Довідка про бронювання гуртожитку або договір оренди квартири з зазначеними термінами, тарифами на проживання.
  • Документ, що підтверджує наявність коштів, необхідних для покриття витрат на проживання, навчання і зворотну подорож.

Для неповнолітніх, крім документів, що підтверджують наявність коштів, потрібно подати ще й «спонсорський лист» від батьків, засвідчений нотаріально.

Також Консул має повноваження запросити людину на співбесіду для оцінки її знань польської мови, щоб перевірити, чи достатній рівень для навчання в вузі, технікумі або ліцеї.

Зміни торкнулися і термінів виготовлення студентської візи. Якщо раніше її можна було отримати від 7 до 10 робочих днів, то сьогодні така процедура може тривати до 60 днів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*