Польща повинна спростити легалізацію українських заробітчан – експерт

10.10.2019 / Новини

Головними проблемами українських трудових мігрантів в Польщі є дуже довга процедура легалізації, а також прив’язаність до конкретного роботодавця.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповіла кандидат у депутати Сейму Польщі, голова фундації “Наш вибір”, експерт з питань міграції Мирослава Керик.

“Дуже складними й довготривалими є процедури легалізації, якщо людина хоче залишитися в Польщі трохи довше. Управління, які займаються цими питаннями, рік і більше не видають рішень – і це шкодить не лише мігрантам, а й роботодавцям та економіці країни”, – зазначила Керик.

На її переконання, ситуацію треба змінювати, і вона цим займеться, якщо потрапить до Сейму.

За словами експерта, проблему становить і та обставина, що часто заробітчани в Польщі прив’язані до конкретного місця праці.

“Якщо вони змінюють місце праці й працедавця, то всі дозволи вони мусять робити від початку. Це є тягарем для всієї системи, адже збільшується кількість звернень до управлінь з питань іноземців.

Це також прив’язує працівника до працедавця й означає, що той може зловживати владою, тобто відносини працедавець-працівник не є рівноправними. Тому люди, які хочуть швидше легалізуватися, погоджуються на гірші умови праці, нижчу зарплату”,- пояснила Керик.

Вона також зауважила, що й польські роботодавці перебувають у програшній ситуації, оскільки мусять довго чекати рішень для легалізації своїх працівників з України.

“Це шкодить польській економіці, адже людей зіштовхують у сіру зону – не платяться податки, люди не застраховані, не йдуть страхові відрахування. Тому треба спрощувати цю процедуру і розблоковувати роботу регіональних установ, які легалізують іноземців”,- констатувала кандидат у депутати Сейму.

Як повідомлялося, у Польщі за деякими оцінками перебуває приблизно 1,5 млн заробітчан з України

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*