Поки один зареєстрований кандидат у мери: як триває виборчий процес у Володимирі-Волинському

22.09.2020 / Новини

У Володимирі «кипить» підготовка до місцевих виборів. Наразі триває реєстрація кандидатів у мери і депутати міської ради і 25-го вересня остаточно стане відомо, хто балотується.

БУГ дізнавався у голови Володимир-Волинської територіальної виборчої комісії Оксани Кротач про те, чи зміниться кількість виборчих дільниць, про розміри грошової застави та про те, як проходить реєстрація кандидатів.

За її словами, станом на 21-ше вересня зареєструвався лише один кандидат на мера та отримав перше посвідчення. Не подала списків зі своїми кандидатами у депутати міської ради жодна із партій. Зазначимо, що триває процес реєстрації з 15-го по 24-те вересня включно.

«Відбулися конференції організацій по висуванню кандидатів і зараз триває процес їх реєстрації. До 25-го вересня ми взнаємо всі прізвища: хто і куди буде балотуватися», – зазначила Кротач.

Вона нагадала, що 10-го вересня ЦВК визначила розмір грошової застави, яку мають заплатити кандидати на місцевих виборах.

Кандидатам на посаду Володимир-Волинського міського голови доведеться заплатити 5 тисяч гривеньа в депутати міської ради – 6 тисяч 666 гривень.

Це значно менше, ніж у сусідньому Нововолинську (9066 грн).

«Станом на серпень у нас є офіційна цифра виборців – 30 тисяч 93. Але ж знаємо, що до 10-го вересня люди мали можливість зареєструватися за іншими адресами. Тому на сьогодні такої чіткої цифри поки немає», – повідомила Оксана Кротач.

Очільниця Володимир-Волинської ТВК розповіла, що у місті сформували 4 виборчі округи.

«Кількість виборчих дільниць збільшиться за рахунок того, що приєдналася Зарічанська ОТГ. Але хочу запевнити жителів міста, що ті дільниці, в яких вони голосували на минулих виборах, всі збереглися», – наголосила Оксана Кротач.

Вона підкреслила, що до 19-го жовтня виборцям варто перевірити дані в Державному реєстрі виборців і якщо там є помилки, то виправити їх. Аби потім не виникло ніяких проблем з голосуванням.

«Можна зайти в особистий кабінет виборця. Але це може зробити тільки та людина, яка на «ти» з комп’ютером. А більш старша людина цього не зможе зробити.

Тому треба до 19-го жовтня звернутися в Державний реєстр виборців і там перевірити, чи є ви у списку. Можливо в списках є якісь помилки чи неточності, то їх до 25-го жовтня можна буде виправити. При собі потрібно обов’язково мати свій паспорт», – зазначила Кротач.

Також вона повідомила, що у Володимирі діятиме спецдільниця, яку відкриють на базі місцевої лікарні. Й усі захворілі, які під час голосування перебуватимуть у медзакладі, зможуть віддати свій голос за обраних ними кандидатів.

«Але ще ж є виборці, яким важко йти на дільницю голосувати, або ж вони доглядають хвору людину і не можуть відволіктися, тоді можна звернутися до сімейного лікаря, взяти відповідну довідку з паспортом і звернутися в Державний реєстр виборців, щоб там зробили помітку, що ця людина може проголосувати на дому.

Та людина, яка на момент виборів лежатиме в лікарні, теж може проголосувати з дому. Наприклад, вона хоче на вихідні відпроситися додому.

Тоді їй потрібно звернутися у спецдільницю і повідомити про таке своє бажання. Бо може статися, що цієї людини не буде в списку за місцем проживання, бо він буде реєструватися у спецдільниці.

Тому такі нюанси треба уточнити і вияснити заздалегідь, щоб потім не було ніяких претензій, що хотів проголосувати, але не зміг, бо не мав де і не мав як», – додала голова Володимир-Волинської територіальної виборчої комісії.

Вона розповіла, що ніяких проблем і труднощів у роботі комісії поки не виникало.

«Комісія працює чітко і злагоджено. Всі члени комісії постійно і вчасно приходять на усі засідання. Хіба відсутні через поважну причину, наприклад, хворобу.

Комісія збирається по потребі. Зараз ми збираємо комісію в залежності від того, як зареєструвалися кандидати. Бо там є певні терміни, коли потрібно видати посвідчення», – уточнила Оксана Кротач.

Також вона роз’яснила, що буде, якщо хтось із членів комісії захворіє на коронавірус:

«Партія, яка подала кандидата в склад комісії, може внести заміну. Бо ж лікування буде довготривалим. До того ж, ми не сидимо тут кожного дня і зустрічаємося не так вже й часто.

Людина, в якої виявили цю недугу, вона попереджає про це, і сюди вже не приходить. Ми з нею вже після того не зустрічаємося».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*