Показали, наскільки швидко цьогоріч обмілів Світязь (ФОТО)

09.07.2019 / Новини

У соцмережах все частіше з’являються пости відпочивальників, які жахаються, з якою швидкістю у Світязі зникає вода.  

Хоча проблема обміління Світязя виникла давно й вже не один рік обговорюється, та, кажуть, цьогоріч це явище аж дуже стрімко набирає обертів:  у вічі одразу впадає щоденна різниця рівня води в озері.

“ЦЕ ПРОСТО ЕКОЛОГІЧНА КАТАСТРОФА !!! За три тижні озеро Світязь обміліло до жахливого стану. Люди кажуть, що зруйнували шлюз для живлення водою якогось рибного господарства”, –  написав у соцмережах 8-го липня  Igor Muzichuk.

Нагадаємо, нещодавно депутати Шацької ОТГ прийняли рішення взяти на баланс гідротехнічну споруду, яка допоможе врятувати Світязь від обміління.

Аби її реконструювати, потрібно 800 тисяч грн. Співфінансувати ремонтні роботи будуть з екологічного фонду області.

На виготовлення документації з обласного бюджету виділять 25 тис.грн., районний бюджет та селищний – по 10 тис.грн.

До того ж, в адміністрації Шацького національного природного парку 28-го червня відбувся круглий стіл, під час якого обговорили нагальні проблеми навколо озера Світязь. На обговорення прибув навіть Остап Семерак – міністр екології та природних ресурсів України.

Голова Шацької райради Сергій Карпук порушив тоді питання ремонту гідротехнічних споруд, зокрема, шлюзів-регуляторів, які допоможуть врегулювати рівень води у Шацьких озерах.

Директорка Шацького національного парку Марія Христецька у липні, під час зустрічі Степана Івахіва з жителями села Світязь, повідомила, що експерти виявили несправність гідроспоруди і вже восени почнеться її ремонт. Тому ситуація з обімілінням – під контролем і проблему незабаром вирішать.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*