Поблизу Світязя шукатимуть поклади міді

13.07.2016 / Новини

Комісія Волиньради погодила Комунальне підприємство “Волиньприродресурс” геологічне вивчення покладів міді поблизу Шацьких озер.

Рішення ухвалили на постійній комісії Волинської облради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 13 липня. Про це інформує “Конкурент”.

Як зазначив тимчасовий виконувач директора комунального підприємства Веніамін Туз, після того, як дослідять поклади міді, її планують видобувати на глибині 400-600 метрів шахтним способом. Він додав, що ці території, за попередніми даними, мають бути безводними. Хоча пообіцяв, що підприємство проведе аналіз, чи мають місцеві підземелля зв’язок з водою.

Зі слів члена комісії Володимира Дейна, дозволяти розробку надр на цій території є ризикованим рішенням. Депутат каже, що неподалік розміщене озеро Турське, яке обміліває. Також недалеко є озеро Святе та багато інших водойм.

“Скажу відверто: це сире рішення”, – вважає член комісії.

Веніамін Туз заспокоїв депутата, заявивши, що видобуток зможуть розпочати лише після того, як детального вивчать цю територію і будуть переконані, що не може трапитися підтоплення шахти. Керівник підприємства додав, що там пробурено близько 600 свердловин і поки що проводять дослідження.

Голова Волиньської облдержадміністрації Володимир Гунчик також висловив побоювання, що шахтний метод на цій території є досить ризикованим, оскільки Шацькі озера можуть бути пов’язані одні з одними під землею.

Голова облдержадміністрації запропонував погодити це рішення при умові, що ці надра детально вивчать відповідні служби, які повинні дати експертний висновок. Також має бути створене окреме протокольне доручення.

“Якщо мідь є, її треба добувати, але ми повинні бути впевнені на 100 %”, – зазначив Гунчик.

У підсумку члени комісії підтримали це рішення.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*