Після запровадження безвізового режиму з країнами ЄС кількість звернень до консульських установ України за кордоном зросла в середньому на 10 відсотків, але вони стосуються переважно оформлення документів та роз’яснень правил безвізового режиму, повідомляє “Укрінформ”.

“Кількість звернень наших співгромадян до консульських установ України за кордоном за час після запровадження безвізового режиму збільшилася приблизно на 10%. Це середній показник, по країнах він може бути більшим або меншим”, – сказав заявив начальник управління департаменту консульської служби МЗС Василь Кирилич у четвер на засіданні круглого столу на тему “Чи беруть українці Європу штурмом? Підсумки безвізового режиму з ЄС після першого місяця дії”.

Курилич відзначив, що українці звертаються до консульських установ переважно з трьох питань: оформлення посвідчення на повернення в Україну після перевищення терміну перебування у країні, оформлення біометричних паспортів у консульських та дипломатичних установах за кордоном, які мають для цього усе необхідне технічне обладнання й уточнення умов та підстав, на яких можна перетнути кордон без візи.

За словами Кирилича, з огляду на динаміку руху українців до Євросоюзу в МЗС аналізують можливість відкриття у перспективі нових консульських установ в окремих країнах ЄС, а поки що в разі потреби застосується механізм так званого виїзного консульського обслуговування.