Підвищення рівня оплати освітян – під загрозою, – МОН

08.09.2020 / Новини

Питання підвищення рівня оплати праці працівників закладів освіти і науки є проблемним.

Особливо гостро воно постало після ухвалення закону «Про освіту», який законодавчо визначив, що посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється в розмірі 3-х мінімальних заробітних плат із подальшою диференціацією посадових окладів педагогічних працівників інших категорій, науково-педагогічних працівників.

Про це повідомили у Міністерстві освіти і науки у відповідь на звернення ЦК Профспілки працівників освіти і науки, – інформує Освіта.ua.

У Міністерстві освіти зазначають, що впровадження в дію у 2021 році постанови Уряду від 10.07.2019 № 822 «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки», якою затверджено нові схеми посадових окладів (ставок заробітної плати) педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників» стоїть під загрозою.

Також у МОН повідомили про створення робочої групи з розробки проекту Концепції трансформації оплати праці працівників галузі освіти і науки, яка має стати дорожньою картою оплати праці на 2021-2022 роки педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників і буде запропонована у вересні на розгляд Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

За інформацією Мінфіну джерела покриття додаткових видатків в бюджеті країни відсутні, тому вимагає зміни структури заробітної плати освітян – при збільшенні посадових окладів переглянути доцільність виплати деяких доплат і надбавок, а також збільшення оплати праці працівників закладів освіти шляхом скорочення мережі закладів.

Мінекономіки також застерігає, що питання підвищення розмірів посадових окладів та інших складових заробітної плати працівників бюджетної сфери, має вирішуватись з урахуванням реальних фінансових можливостей. Тому у відомстві опрацьовуються пропозиції щодо підвищення посадових окладів працівників бюджетних установ відповідно до зростання на законодавчому рівні розміру мінімальної заробітної плати, а також шляхи удосконалення діючої ЄТС.

«Тож на вимогу Профспілки щодо забезпечення видатками освітньої галузі у розмірі не менше ніж 7 % ВВП відповідно до статті 78 закону «Про освіту», необхідних для поетапної реалізації положень частини 2 статті 61 закону «Про освіту», а саме постанови Кабінету Міністрів України від 10.07.2019 № 822, відповідно до якої з 1 січня 2021 р. мінімальний посадовий оклад педпрацівника має становити 3 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на 1 січня 2021 р., а науково-педагогічних працівників – на 25% вище, Міносвіти зроблено висновок, що таке збільшення заробітної плати залежить виключно від можливостей дохідної частини державного і місцевих бюджетів країни», – йдеться у повідомленні ЦК Профспілки працівників освіти і науки

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*