Перший день роботи електронного декларування: що пішло не так?

15.08.2016 / Новини

Відкриті декларації чиновників – одна з вимог до України від представників Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду. Повноцінний запуск системи електронного декларування був останнім із комплексу антикорупційних зобов’язань України для отримання безвізового режиму з ЄС.

Також е-декларування було умовою для отримання макрофінансової допомоги від ЄС та наступного траншу від МВФ.

До 13 жовтня заповнити електронні декларації повинні президент, урядовці, судді, прокурори, слідчі та голови облдержадміністрацій. Сьогодні, 15 серпня, опівночі в Україні система електронного декларування доходів запрацювала, але виявилось, що вона не готова до повноцінного використання.

Сайт ТСН.ua пише про те, чому електронну систему декларацій запустили, але вона працює не так, як треба.

НАВІЩО ЦІ ДЕКЛАРАЦІЇ ПОТРІБНІ?

Нерухомість, автівки, гроші на рахунках і в готівці, коштовні прикраси, картини, подарунки, одяг, вартістю понад 60 тис. грн. Усе це посадовцям тепер треба вказувати в онлайн-декларації. На думку її розробників, документ допоможе виявити серед чиновників корупціонерів. Електронні звіти посадовців допоможуть борцям із корупцією проаналізувати, чи збігаються доходи чиновників та їхніх родичів із витратами. Тож, невідповідне розкішне життя може стати приводом для слідства, за яким міру покарання буде обирати суд. Покаранням за приховування будуть штраф від 17 тис. грн або конфіскація майна, чи навіть позбавлення волі до двох років.

ЧОМУ СИСТЕМА ПРАЦЮЄ НЕПРАВИЛЬНО?

Ще 12 серпня Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації заявила про відмову у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій. У відомстві переконані, що система не готова до роботи і в ній є значна кількість невідповідностей технічному завданню. Також неможливо говорити про надійний захист інформації в системі електронного декларування, тому експертною радою було відмовлено у видачі атестата відповідності. Незважаючи на це, запуск системи все ж відбувся. Своєю чергою, Міжнародна громадська організація з боротьби з корупцією “Transparency International Україна” висловила обурення запуском декларацій без комплексної системи захисту інформації. На думку активістів, обробка персональних даних без сертифікації ставить під удар доказову силу внесеної до системи електронного декларування інформації, тобто за брехню у деклараціях чиновників не можна притягнути до відповідальності. “ТІ Україна вважає, що відповідальні за це голова Держспецзв’язку Леонід Євдоченко та голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак, які своїми діями перетворили один з провідних інструментів антикорупційної реформи на фікцію, мають бути відправлені у відставку” – йдеться у повідомленні.

ЧИ Є РЕАКЦІЯ ВЛАДИ?

Президент України контролював тему із запровадженням е-декларацій особисто. Так Петро Порошенко ще 11 серпня пообіцяв, що вже за 4 дні система побачить світ. “Я особисто чимало сил доклав, щоб воно стало реальністю, і нікому не дозволю давати задній хід! Електронне декларування – незворотне і необхідне. Це – невід’ємна частина всього нашого антикорупційного механізму. Хай ці мої слова стануть початком зворотного відліку часу до 15 серпня” – заявив президент.

На виниклу проблему вже відреагував прем’єр-міністр України – Володимир Гройсман та закликав пришвидшити процес виправлення помилок. Окрім того, за дорученням Гройсмана, Національне агентство України з питань державної служби зараз проводить перевірки, щоб встановити осіб, які були причетні до того, що система електронного декларування запрацювала несвоєчасно.

Своєю чергою, голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАПК) Наталія Корчак вже заявила про те, що істотних проблем у функціонуванні системи немає і вона розпочне свою повноцінну роботу 16 серпня. “Будь-які розмови з приводу того, що вся ця система незахищена, що не було юридичних норм для запуску її, не мають підстави”, – розповіла глава НАПК.

ЩО КАЖЕ ЄВРОПА?

Глава групи Єврокомісії з підтримки України Петер Вагнер висловив ставлення Європи у короткому записі, де зазначив, що сертифікат технічної безпеки для електронних декларацій є ключовою умовою.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*