“Пережити” новорічне застілля: топ-10 порад від лікарів

29.12.2018 / Новини, Статті

Новий рік вже не за горами і українські господині вже думають-гадають, чим здивувати своїх гостей і рідних за святковим столом. Так уже склалося традиційно, що Новий рік і Різдво це багатство різних, часто досить калорійних і ситних страв і велика різноманітність алкоголю.

Таке застілля це не тільки “свято” для шлунка, коли столи ломляться від всіляких страв, а й серйозне випробування для організму.

Українські Новини зібрали поради від лікарів, як на Новий рік “добре посидіти” і не нашкодити своєму здоров’ю.

1. За пару днів до Нового року влаштуйте трохи здорового харчування. Не потрібно голодувати. Але їжте більше салатів із зеленню, фруктів, низькокалорійних продуктів.

2. Обов’язково поснідайте 31 грудня. Не ходіть зранку голодними. Увечері ви накинетеся на їжу і швидше за все переїсте. Як стверджують лікарі, переїдає людина в перші 30 хвилин застілля, але ж вечірка обіцяє бути довгою. Можна навіть перед застіллям пару разів трохи перекусити.

3. Шампанське не обов’язково має бути напоєм дня. Можна обмежитися одним келихом.

Але навіть якщо ви збираєтеся весь вечір пити шампанське, “випустіть” трохи бульбашки, перемішавши келих спеціальним вінчиком. Так, до речі, дуже люблять робити на Заході і нині це досить модний жест.

Багато медиків вважають, що в новорічну ніч слід віддати перевагу білому сухому вину – воно завдасть найменшої шкоди печінки і всьому організму.

4. Знайте свою міру і намагайтеся все-таки не перебрати з алкоголем. З’ясувалося, що алкоголь, споживаний людьми у вихідні і свята, є головним джерелом додаткових калорій, які сприяють набирання ваги і посилюють ожиріння. У різдвяні та новорічні святкові дні через вплив алкогольних калорій у багатьох відбувається серйозний стрибок ваги, який закріплюється на цілий рік.

5. Не їжте перед вживанням алкоголі занадто жирну їжу, щоб не п’яніти. Це непідтверджений міф. Якщо з’їсти жирну їжу або масло перед прийомом алкоголю, це може спровокувати різкий перехід в стан “некондиції”: відбудеться збій в роботі ферментних систем, виросте навантаження на печінку і підшлункову залозу, котрі можуть бути причиною виникнення печії, важкості в шлунку, нудоти, – впевнені лікарі .

6. Якщо немає мети швидко сп’яніти, перед вживанням будь-якого алкоголю з’їжте салати, заправлені олією або бутерброд з масло і ікрою. Перед застіллям можна випити чашку міцного чаю або кави. Картопля, хліб, квашена капуста трохи нейтралізують дію алкоголю, такі закуски дозволять протриматися на ногах довше.

7. Не змішуйте алкогольні напої. Лікарі стверджують, що змішання алкогольних напоїв викликає саме сильне сп’яніння. Важливо дотримуватися принципів: не змішувати зернові спирти (горілка, віскі, джин) з виноградними (вино, коньяк, бренді), ягідними, фруктовими. Не розбавляйте міцні напої газованою водою, так як не зможете контролювати ситуацію. Також сп’яніння сприяє куріння.

8. Пам’ятайте про шкоду чергування гарячої і холодної їжі. Це несприятливо впливає на емаль зубів і шлунково-кишковий тракт. Щоб врятувати організм від перевантажень, не захоплюйтеся гострими і смаженими стравами.

9. Намагайтеся не з’їдати повну порцію якогось делікатесу, а лише дегустувати страви.

10. Більше рухайтеся. Не обов’язково влаштовувати запальну дискотеку, підійде будь-яка рухова активність, навіть простий спуск по сходах, щоб поспостерігати святковий салют краще, ніж нерухоме сидіння за столом і безперервне поглинання їжі.

Після новорічного свята, особливо якщо ви відчуваєте, що перебрали з алкоголем і закусками, краще прийняти сорбенти. Один раз перед тим, як заснути, другий – відразу ж після пробудження.

Щоб перший ранок Нового року було похмурим, прийміть контрастний душ або ванну з морською сіллю, погуляйте на вулиці. При похмілля прийміть відвар: 4 ст. л. шипшини, 1 ст. шл. Пустирника і 3 ст. л. меду.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*