Переказати гроші з-за кордону в Україну: комісії та податки

22.07.2017 / Новини, Статті

Заробити за кордоном гроші – це півсправи. Потрібно їх ще й доправити на рідну землю, щоб мати можливість витратити.

Які є способи переказу грошей в Україну з-за кордону та якими з них користуються наші заробітчани – з’ясовував сайт “24”.

За даними Національного банку України, за перший квартал поточного року в Україну з-за кордону було перераховано понад 1 мільярд 84 мільйони доларів. Ми зацікавились – яким чином ці гроші переправляють і які є нюанси.

Судячи з того, що розповіли нам ті, хто заробляє поза межами нашої держави, далеко не всі користуються дистанційними способами передачі грошей. Наприклад, Людмила, що працює в Польщі, розповіла: “Як перевожу гроші – в сумці, коли їду додому. Планую відкрити рахунок, але поки що лише планую. І так роблять практично всі мої знайомі, а кому терміново потрібно переслати гроші – то чeрeз Western Union”.

А ось що розказала Олена (працює в Данії): “Для людей, що планують заробляти за кордоном, питання про можливості переказу грошей – найголовніше після власне розміру зарплати. Тому я багато про це розпитувала у тих, хто працює за кордоном. З’ясувала, що користуються насправді всіма можливими способами. В залежності від країни і курсу валюти. Якщо заробляєш у місцевій валюті – злотих, данських кронах тощо, то виходить подвійне переведення – спершу в долари чи євро, а потім вже у гривні. Тому найчастіше користуються переказами з картки на карту, або везуть готівкою. Втім, наприклад в моєму випадку комісію за переказ бере і данський банк, і український. Тому поки дозволяють перевозити до 10 тисяч доларів – вигідніше везти готівку”.

Інші заробітчани, що працюють в Італії та Польщі, розповіли сайту “24” ще й про такі фінансово-шпигунські пригоди: вони найчастіше передають гроші автобусами, причому – в потаємних кишеньках. А якщо людина працює, наприклад, три місяці через три, то возить зароблене особисто, так само – не афішуючи, що це зароблене в неї є. Причина – податки. “Чому я маю платити країні, яка не дала мені цю роботу?” – дивуються деякі заробітчани.

Податковий кодекс: 18+1,5

Згідно з податковим законодавством нашої держави резиденти України, які працюють за кордоном, повинні задекларувати іноземний дохід (зокрема зарплату). Відповідальність за сплату податку на доходи та військового збору з іноземних доходів закріплено за фізособою пп. “б” п. 171.2 Податкового кодексу України. Суми іноземного доходу обкладають 18% податку на доходи та 1,5% військового збору (п. 167.1, пп.пп. 1.2, 1.3 п. 161 підрозділу 10 р. ХХ, п. 170.11 ПКУ).

Проста математика: приміром, людина заробила за три місяці праці за кордоном 1100 євро (близко 11 тис. грн за місяць). Сплатити має 18+1,5% податків, що складе 214 євро – майже 6,5 тисяч гривень. Для порівняння, фізична особа-підприємець 3-ї податкової групи в Україні з такого ж самого доходу (11 000 грн на місяць) заплатить 5% від прибутку плюс 704 грн ЄСВ за 1 місяць, що складе за квартал близько 4 тисяч грн.

Щоправда, наше податкове законодавство передбачає, що фізособа може сплатити податок на доходи у тій країні, де отримала дохід. Для цього треба мати відповідну легальну довідку про таку сплату. Тоді в Україні така особа матиме “зменшене податкове зобов’язання”.

Які є способи

Якщо ви маєте намір дотримуватись податкового законодавства України, то в інтернеті можна знайти інформацію про кілька способів переказу в Україну зароблених грошей.

1. Міжнародні системи переказів (як Western Union, MoneyGram, Intel Express тощо). Їхні переваги: легкодоступність (послугою можна скористатися у величезній кількості банківських і поштових відділень і за кордоном, і в Україні), терміновість (гроші в Україні можна забрати вже через 15 хв), не треба відкривати банківський рахунок. Але є і недоліки: велика комісія, обмеження із пересилання без відкриття рахунку (причому обмеження прописані українським законодавством, законодавством країни-відправника і власні обмеження МСП).

2. Платіжні картки. Можна відкрити карту в зарубіжному банку (для фізособи), куди зарахують зароблені кошти, а потім перевезти цю картку в Україну і вже тут зароблене зняти в банкоматі.

3. SWIFT-перекази. Для цього потрібно відкрити рахунок в закордонному банку, і в українському – і можна перераховувати кошти між цими рахунками. Такі платежі мають найнижчу комісію.

4. Електронні платіжні системи (Moneybookers, WebMoney). Потрібно зареєструватися в такій системі, відкривши електроний рахунок. Тут теж можуть бути комісії за купівлю електронних грошей та за їхню “девіртуалізацію”.

Як це роблять наші

Анна, працювала у Польщі на виробництві, нині – рекрутер

“Моя фірма, що офіційно працевлаштовувала, з договорами тощо, відкривала офіційний рахунок у польському банку. В принципі, якщо людина офіційно працює, то так мають чинити в кожній країні. Наша фірма пересилала наші гроші в Україну через Western Union. Приходив куратор і запитував, яку суму я хочу переслати і кому, і з зарплати моєї ці гроші пересилали родичам. Тобто, наша фірма мала договір з цією системою переказів, їм це було просто.

Але як показала моя практика, Western Union – це найдорожчі перекази у світі. Щоправда, якщо ти працюєш десь у промзоні, до цивілізації тобі кілометри, і працюєш по 12 годин, то по банках дуже не побігаєш. Але ми почали шукати дешевші варіанти переказів. Є така система міжнародних переказів TransferWise, за її допомогою можна гроші з польської картки перевести на українську, зокрема, приватбанківську. Але гроші отримаєш у гривні, не в тій валюті, в якій заробив. Але курс там нормальний. Також користувалися переказами Money Gram та Intel Express. Останній – найдешевший, але він працює тільки з “Ощадбанком”.

Еліна, працює в Республіці Домінікана

“Я туди поїхала не на заробітки, а жити. Так що витрачаю на себе, плюс онлайн-банкінг в допомогу, а ось готівкою можна тільки до 10 тисяч доларів перевозити, як в Домінікану, так і з Домінікани.
Домініканські спецслужби більше стежать, щоб наркотики не вивозили. Але оскільки немає прямих рейсів з Пунта-Кана в Україну, то літати доводиться через Європу чи Росію. А ось там вже перевірки серйозніші, і просто так велику суму не провезти. Багато хто користується тим, що Домінікана – офшорна зона, так що великі суми, на покупку нерухомості, наприклад, в РД частіше надходять саме так. А в Україні у мене приватне підприємництво зареєстроване, так що я декларувала доходи”.

Ще одним цікавим способом, але не всім доступним, поділилася Ольга. Вона – майстриня, що робить хенд-мейд прикраси, які продає на світових інтернет-майданчиках E-bay і Etsy. Вони працюють із системою PayPal, яка зовсім не працює в Україні з прийомом платежів. Також Ольга має тітку-громадянку Литви, яка офіційно оформлена там як приватний підприємець. Литва з PayPal працює. Тому покупці перераховують з його допомогою гроші за товар тітці, а Ольга отримує гроші від тітки як приватна особа від приватної особи. А податки отримує Литва.

Виглядає, що особливих труднощів, щоб ввести в Україну зароблені за кордоном гроші, і немає. Але черв’ячок сумнівів чомусь точить – бо таки хтось щось недоотримує: або заробітчанин свої кревні через подвійні конвертації, комісії, податки, або держава – через власні правила регуляції.

 

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*