Передвиборчі обіцянки не відкладав на «потім», а втілював у конкретні справи: останнє інтерв’ю Сергія Віннічука

Усміхнений, доброзичливий, енергійний – таким назавжди запам’ятається голова Шацької селищної ОТГ Сергій Віннічук усім, хто його знав. Він не відкладав передвиборчі обіцянки на «потім», а втілював їх у конкретні справи.

Мріяв побудувати Європу на берегах Світязя й отримати статус курортної зони державного значення для рекреаційної зони Шацьких озер. Активно ініціював написання грантових проектів, щоб залучити кошти Євросоюзу у розвиток громади. Про це він говорив в останньому інтерв’ю, опублікованому у газеті «Батьківщина Волині» минулого місяця. На жаль, його сподіванням не судилося здійснитися. Аварія, що трапилася 15 листопада на дорозі Луцьк – Ковель, обірвала його життя.

Видання “Вісник і К” опублікувало останнє інтерв’ю голови Шацької громади.

– Територія Шацької громади відома на всю Україну відпочинковою зоною навколо озера Світязь. Чи не додає це проблем місцевій владі?

– Звісно, є чимало особливостей, зумовлених земельними, екологічними проблемами, зайнятістю населення, співпрацею з власниками оздоровчих закладів та баз відпочинку. Нелегко збалансувати інтереси усіх зацікавлених сторін, але вважаю, що насамперед маємо дбати про місцевих жителів – тих, які живуть тут з діда-прадіда. Це їхня земля, їхня мала батьківщина. Я сам народився і виріс у цьому краї, тому Шацьк для мене означає набагато більше, ніж місце проживання чи праці. Отож, вважаю своїм обов’язком зробити все, аби створити комфортні умови для громади кожного із сіл, що увійшли до ОТГ. Водночас перлина Волині – озеро Світязь – дає громаді гарний шанс для подальшого розвитку, зайнятості населення у сфері обслуговування відпочивальників. Ставку робимо на туризм, привабливість місцевості для інвесторів.

– Є багато охочих придбати шацьку землю, яка коштує дуже дорого. Чи не ущемлені тут права тутешніх селян, які бажають будуватися?

– Розв’язати багаторічні земельні проблеми можна тоді, коли отримаємо генеральний план селищної ради. Робота над ним триває. Працюємо також і над розробкою стратегії розвитку ОТГ на найближчі п’ять років. Наша громада стала однією з 67 в Україні, кому допомагатимуть досвідчені експерти. До цієї справи залучаємо і місцевих жителів, представників громадськості.

– Ви ініціюєте надання статусу курорту державного значення рекреаційній зоні Шацьких озер. Що вже зроблено у цьому напрямку?

– Це передбачено Стратегією розвитку Волині до 2020 року та Програмою розвитку туризму і рекреації області на 2016-2020 роки. Зараз фахівці Одеського інституту курортології проводять дослідження води озера Світязь.

– Поки триває підготовча робота у кабінетах науковців та високопосадовців, що вдалося зробити Вам як голові селищної громади?

– Для мене передвиборчі обіцянки – це не спосіб отримати якомога більше голосів виборців, а програма майбутньої діяльності посадової особи. Тому відкладати надовго заплановане не збирався, а з першого дня перебування на посаді разом з депутатами взялися за роботу. Важко виділити першочергові проблеми, але насамперед подбали про поліпшення умов у медичних та освітніх закладах. У дитсадках здійснено низку енергозберігаючих заходів. Відремонтували приміщення селищного будинку культури, яке було аварійним. Реконструювали полігон твердих побутових відходів, щоб він повноцінно функціонував ще кілька років. Ремонтуємо дороги, і не тільки в Шацьку, а й у селах. Проводимо освітлення вулиць.

– Шацька селищна громада активно займається проектною діяльністю. Розкажіть про участь у програмах транскордонного співробітництва «Україна – Польща – Білорусь».

– Це реальний шанс залучати гроші Євросоюзу для розв’язання тих проблем, на які не вистачає власних коштів, і водночас нагода перейняти досвід сусідів-поляків. У рамках транскордонного співробітництва «Україна – Польща – Білорусь» цього року подано сім проектів загальною вартістю понад 6,2 мільйона євро.

– А що у планах?

– Їх дуже багато. Це і добудова школи, і реконструкція селищного парку, де мрію встановити пам’ятник Тарасові Шевченку, і капітальний ремонт районного будинку культури, і ще чимало цікавих задумок, здійснення яких зробить нашу громаду по-європейськи розвинутою, комфортною для кожного жителя.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*