Педагоги з Вишнівської ОТГ навчались медійної та інформаційної грамотності

09.02.2020 / Новини

Представники Вишнівської ОТГ взяли участь у тренінгу «Медіаосвіта та медіа-інформаційна грамотність вчителя Нової української школи».

23-24 січня та 30-31 січня 2020 року кафедрою менеджменту освіти Волинського ІППО та науково-дослідною лабораторією освітніх інновацій та координації діяльності РМК (ММК) організовано й проведено дводенні тренінги «Медіаосвіта та медіа-інформаційна грамотність вчителя Нової української школи» для завідувачів районних (міських) методичних кабінетів, працівників гуманітарних відділів ОТГ / відділів освіти ОТГ, педагогів.


Метою тренінгу є формування візуальної медіакультури педагогів та розвиток критичного мислення, творчого сприйняття інформації (медіатексту) в умовах сучасної візуальної медіареальності.


Програма навчального тренінгу:
1. Медіаосвіта та медіаграмотність: освітні категорії та виклик часу.
2. Інформація. Види інформації.
3. Медіастандарти.
4. Фактчек – формат журналістики контролю.
5. Реклама. Пропаганда.
6. Безпека в Інтернеті.
7. Інтерактивні форми та методи в процесі викладання медіаграмотності.


Під час навчання учасники тренінгу слухали інтерактивні лекції про те, що таке інформація і які види інформації існують, за рахунок чого виживають фейки, про фактчекінг у журналістських матеріалах, про деталі як ключ до розкриття фальсифікацій і фейків, про особливості роботи у соціальних мережах тощо.

Акцент зроблено на запровадженні Концепції «Нова українська школа», де медіаграмотність виступає складовою інформаційно-цифрової компетентності учнів, а навички медіаграмотносі включено у Державний стандарт початкової освіти.


Також у процесі навчання учасники виконали низку практичних завдань, зокрема опановували технології декодування інформації, аналізували новинні сюжети телеканалів, будували історію на фактах, визначали фейкові новини та провокації, працювали з практичними кейсами «Факт – судження – оцінка», створювали міні-проєкти «Інформаційні жанри», брали участь у рольових іграх «Телефакс. Малювання на спині», «9 крапок», «Випадок у пустелі» та інші вправи.


Жваве обговорення викликала гра «Білий шум». У процесі виконання гри учасники переконалися, що ми живемо у світі багатобічних вертикальних комунікацій і це викликає «білий шум». Цілісна інформація, коли подається одночасно, сприймається хаотично, а знайома інформація не впізнається.


Велика увага приділялася умінню аналізувати деталі. Деталі ‒ це ключ до правди.


Тренерами були – М. О. Сташенко, кандидат фізико-математичних наук, доцент, завідувач кафедри менеджменту освіти ВІППО, О. В. Рудь, старший викладач кафедри.

Наталія Поліщук, завідувач науково-дослідної лабораторії
освітніх інновацій та координації діяльності РМК (ММК)
Волинського ІППО

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*