Педагог Шацької гімназії розповіла, до чого можуть призвести порушення мови

30.11.2016 / Новини

Валентина Голядинець працює логопедом у загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів – гімназії селища Шацьк. Родом зі Світязя, педагог уже п’ятий рік навчає шацьких школярів правильно вимовляти звуки мови.

Про це пише видання “Шацький край”.

Педагог зізнається,  що найпоширенішим дефектом серед учнів початкової школи є неправильна вимова звука «р».

– Причини цього різні. Найпоширеніші – сюсюкання батьків із своїми малолітніми дітьми; мультфільми, герої яких неправильно говорять. Також на вимову впливає коротка вуздечка  (перетинка під язиком), адже щоб вимовити найскладнішу букву алфавіту – «р», потрібно високо піднімати язик, – розповідає Валентина Вікторівна.

Виправляти дефекти необхідно обов’язково, адже дитина, яка не вимовляє всіх звуків, буде писати з помилками, а отже, відставати в навчанні. Над цим і працює логопед Валентина Голядинець, і роботи в неї щороку збільшується:

– Декілька років тому серед першокласників Шацька було вдвічі менше дітей, які потребували допомоги логопеда. Зараз же на заняття ходять до 30 діток першого і другого класів. І проблеми в них – досить серйозні, пов’язані з вимовою і звука «р», і свистячих, і шиплячих.

Теоретично дитина має виговоритися за 25 занять із логопедом. Проте цей процес індивідуальний для кожного школяра, оскільки 90% успіху – це зусилля дитини і її батьків. Одній, буває, достатньо 3-х занять, другій – 20, а з третьою потрібно працювати півроку.

На заняттях у логопеда школярі роблять спеціальні артикуляційні вправи, на кожен звук – окрема вправа. Також виконують завдання педагога вдома з батьками.

Поради від Валентини Голядинець батькам, які хочуть навчити своїх дітей правильної вимови: відразу виправляйте найменші недоліки в мові дитини, тому що з віком їх буде виправити важче; багато розмовляйте з дитиною під час прогулянок та ігор; вчіть з дитиною вірші, читайте їй книги; розвивайте в дитини дрібну моторику (перебирайте крупи, нанизуйте намистини на нитку, ліпіть з пластиліну і тіста).

Якщо ж ваша дитина все-таки потребує допомоги фахівця, її професійно і кваліфіковано надасть логопед Шацької школи Валентина Голядинець.

 

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*